fb
БългарияНовини

Първият кинофестивал за алтернативни начини на учене и преподаване ще се проведе в София

2 мин.

Иновативен фестивал, посветен на разнообразните начини, по които образованието се развива по света – „(не)Възможното образование“, ще се проведе от 16 до 24 февруари в София. Той включва 11 документални филма, представящи успешни практики на преподаване и учене от България, Германия, Франция, Израел, САЩ, Латинска Америка, Индия и други държави. Организиратори са „Общност за демократично образование“ с медийното партньостство на „Аз чета“. Фестивалът ще е съпътстван от публични дискусии след всяка прожекция и работилници за учители за предаване на практически умения в областта на алтернативното и иновативно образование.

Нели Керемидчиева, един от организаторите на фестивала, коментира:

По време на селекцията на филмите бяхме водени от желанието да покажем, че няма универсален модел на образование, защото красотата и креативността на човечеството се създават именно от различията помежду ни. Свят, който се променя с все по-бързи темпове, се нуждае от образователна система, насърчаваща пълноценното човешко развитие, така че децата ни да са подготвени да решават сложните предизвикателства, пред които сме изправени като човечество. Надяваме се, че филмите, които включват едни от най-популярните и доказали се практики на преподаване и учене по света, ще ни провокират да мислим и търсим възможни решения на проблемите в образованието, които са актуални в световен мащаб.

„(не)Възможното образование“ ще се проведе в Център за култура и дебат „Червената къща“ и Чешки културен център. Цялата програма на фестивала можете да видите тук и на официалната му фейсбук страница. Входът за всяка прожекция е три лева под формата на дарение, направено на място. Всички постъпления са предназначени за създаване и безплатно разпространение на сборника „(не)Възможното образование“.

Фестивалът се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“ в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум. Медийни партньори са още „Майко мила!“, „БГ наука“ и Dnes.bg.