fb
@-книгиЕ-книги

Първият у нас магазин за е-книги Mtel eBook прекратява дейността си

1 мин.

145ef0235c247f79aa1b3c8e9857aa3cПървият в България електронен магазин за е-книги Mtel eBook ще прекрати дейността си след 5 години на пазара, съобщават от основния партньор на проекта БГкнига. Поради недостатъчeн интерес към стартиралата през 2010 година услуга, е-книжарницата няма да бъде мигрирана към новия сайт на Мтел.

БГкнига инициира търговията с DRM защитени книги в България в началото на 2010 г. Тогава компанията намира партньор в лицето на Мтел и се поставя началото на първата по рода си електронна книжарница, наречена Mtel eBook и предназначена за абонати на телекома.

„Ниският интерес към услугата и навлизането на други по-предпочитани източници за покупка на електронни книги, провокира решението на компанията да преустанови съществуването на Mtel eBook и да преразгледа цялостната си политика за предоставяне на такъв вид услуги“, обясняват от Мтел причината за прекратяване на проекта.

Според БГкнига през първата година на съществуването си Mtel eBook е отбелязвал голям интерес сред тогавашния ограничен брой потребители на електронни книги. Търсенето в платформата обаче е спаднало постепенно с навлизането на преки конкуренти от бранша – веригата книжарници Хеликон и Biblio.bg.

След Мобилтел в продажбата на електронни книги навлизат и другите мобилни оператори – Vivacom, в партньорство с издателство Сиела, и Глобул, в партньорство в гръцки доставчик на съдържание. И двата проекта вече не са активни.