fb
Ревюта

По следите на Одисей с Тим Северин

3 мин.
pateshestvieto-odisei

pateshestvieto-odiseiМитът за Одисей е бил винаги една от любимите ми вълшебни истории, препрочитана многократно в сборника на Н. А. Кун „Древногръцки легенди и митове“. Тя пленява въображението с многобройните премеждия, през които пътешественикът и неговите другари трябва да преминат, страховитите и коварни създания, които срещат по пътя си, и най-вече самият образ на Одисей – не особено честен и почтен, но обаятелен и въздействащ с бързия си съобразителен ум и способността да се измъкне невредим от всяко изпитание.

Геният на Омир вдъхновява пътешественика-изследовател Тим Северин  да се впусне в поредното необичайно приключение. Негова страст са изследователските експедиции, които подлагат на практическа проверка пътешествия, описани в известни приказки и романи, например „Пътешествието Синдбад“, „По следите на Златното руно“ (Язон и аргонавтите), „По стъпките на Марко Поло“, „В търсене на Робинзон Крузо“ и др. За целите на експедициите се конструират плавателни съдове, които се доближават максимално до оригиналните . Така през 1981 г. , когато Северин поръчва копие на гръцка галера, за да измине маршрута на Язон от Гърция до Грузия, той вече нахвърля бележки и за пътешествието „Одисей“, тъй като установява колко тясно са преплетени двете предания. Експедицията трябва да отговори на въпросите: пълна измислица ли е историята на Одисей? Съществуват ли местата, споменати в легендата? По какъв начин трябва да бъдат „разчитани“ древните предания?

homer-capitolini

Бюст на Омир – музей Капитолини, Рим

„Пътешествието „Одисей“. Нов поглед към „Одисея“ (изд. „Сиела“) е своеобразен увлекателен и оригинален „преразказ“ на добре познатата история. Тим Северин изхожда от предпоставката, че произведението на Омир издава добро познаване на мореплаването и географията. Като взима под внимание характерното за устната традиция преувеличаване, той прави поразителни открития и успява да разпознае много от митичните места, считани преди това за измислица или погрешно локализирани в области, които се оказват далеч извън маршрута на Одисей и другарите му.

Книгата на Тим Северин се чете като приказка. Вълнуващо е не просто да си припомниш приключенията на любимия герой, но и да „попътуваш“ с древногръцката галера, като споделяш откривателския дух на британския изследовател и неговия екип. За българските читатели представлява интерес и присъствието на българския пътешественик Теодор Траев в състава на експедицията. Неговата книга „Експедиция Аргонавтика – в търсене на Златното руно“ също е издадена от „Сиела“. Той участва и в друга експедиция на Тим Северин – „Кръстоносец“, осъществена на коне по пътя на първия кръстоносен поход през Европа.

„Пътешествието „Одисей“ дава нов поглед към народните предания, като доказва убедително, че те никога не са напълно измислени, а представляват удивителна приказна смес между реалност и въображение. Спиращите дъха снимки, рисунките на Уил Стоуни, картите и прекрасното полиграфично оформление на книгата ме потопиха изцяло в един вълшебен свят. Тя би била чудесно допълнение в училище към часовете по литература, в които се изучава произведението на Омир.