fb
ВидеоМултимедия

Павлина Делчева-Вежинова представи „По дирите на изчезналите софийски кръчми“ [видео]

1 мин.

Десетки истории, събрани в „безследно изчезнали софийски кръчми“ от 70-те и 80-те години на миналия век, разказва в своята книга „По дирите на изчезналите софийски кръчми“ Павлина Делчева-Вежинова. Изданието бе представено в понеделник вечер в литературен клуб „Перото“, а негов водещ бе журналистът Милена Фучеджиева.

„Там човек можеше да срещне различни хора от различни среди, прослойки, групи, с които да му е хубаво да седне, да слуша и да разговаря. Наблягам на „разговаря“, защото често така наречените „кръчми“ бяха средища на свободния дух, на сладкодумство и волнодумство. Там човек можеше да избира средата си, а не да му я натрапват. Пък и от една маса винаги можеш да станеш, ако ти е неприятно. И не – книгата не е за кръчмите, а за хората в тях“, казва авторката.

Границите на понятието кръчма са широки, в тях са включени „още ресторанти, механи, бирхалета, сладкарници, шкембеджийници, бозаджийници, барчета към театри, клубове „и даже малките заведения, които самите те не знаеха какво са“.