fb
Ревюта

Пчеличката Мая в нова книжна премяна

2 мин.
Pchelichkata Maya Pratenik na kralitsata Ursula Zigler

Pchelichkata Maya Pratenik na kralitsata Ursula ZiglerВ последно време набраха скорост книжки за най-малките, обвързани с актуални детски анимационни сериали като тези за Дора Изследователката и Малкия Никола. Те стъпват на популярността на филмчетата и разчитат на еднаквата визия, за да привлекат вниманието на децата. Част от тази тенденция е и новата поредица „Пчеличката Мая” (изд. „Колибри“), базирана на новия анимационен сериал на Studio 100, а в кината можете да гледате и едноименния игрален 3D филм.

Безспорно всичко това насочва интереса на децата към любознателната и смела пчеличка, а родителите им се изпълват с носталгия по собственото си детство. Моите спомени за приключенията на пчеличката Мая са доста избледнели, но помня една опърничава, работлива и добродушна Мая, която избира да живее на поляната, а не в кошера като всички останали. Тя бе заобиколена ог верни приятели като търтея Уили, скакалеца Флип и дъждовния червей Макс.

Всичко това ще откриете и в оранжевите книжки от новата поредица.  В „Пратеник на кралицата” Мая и нейните приятели участват в надпревара за доставяне на спешно важно съобщение до пчелната кралица. Състезанието е напрегнато и изпълнено с подли номерца, а победителят остава неясен до самия край. В „Пазете се от мечката” Уили забелязва мечка и с Мая се втурват да предупредят кошера за наближаващата опасност. Що за мечка са видели и ще се спасят ли пчелите, ще разберете от книжката.

С кратките, увлекателни и забавни приключения на пчеличката Мая децата имат възможност да съпреживеят различни ситуации, свързани с приятелството, честността, откривателството, почтеността, смелостта и т.н. Мая е чудесен пример за верен приятел и работлива пчела, загрижена за доброто на пчелното семейство. Да не забравяме и приключенския й дух, който е много близък до естествената нагласа на малките деца към заобикалящия ги свят. А това са все качества подходящи за обсъждане с малките читатели, докато се забавлявате с текста и илюстрациите.

За мен съществен недостатък на книжките от тази поредица е, че трудно се разбира в каква последователност трябва да се четат репликите на страницата. Подредбата им ми се стори объркваща и често ги четях разбъркано, а за неуверените малки читатели, предполагам, ще е още по-трудно да се справят. Приветствам всяка книга, която превръща децата в читатели, но в конкретния случай бих заложила на книжния оригинал на приключенията на световноизвестната пчеличка от Валдемар Бонселс.

Ревю за още един вариант на “Приключенията на пчеличката Мая” за по-малките читатели.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.

[ + ]