fb
Ревюта

Пчеличката Мая се впуска в приключения

2 мин.
pchelichkata maya ekaterina zhablyanova

122721-e1399207693595Вероятно се броят на пръсти родителите, които като деца не са гледали анимационния филм за пчеличката Мая. Признавам, че съм позабравила подробностите от сюжета, но пък веднага се сещам за веселата песен на чешкия композитор Карел Гот.

Сериалът е направен по популярната книга на Валдемар Бонселс „Пчеличката Мая и нейните приключения” (издадена за първи път преди повече от 100 години!), а сега Екатерина Жаблянова е направила адаптация за по-малките читатели. Те могат да се впуснат в стремителен полет с любопитната Мая, която – едва научила се да лети – решава, че чудният свят е за предпочитане пред мрачния кошер и не се връща в пчелното семейство.

За известно време всичко е прекрасно – намира нови приятели, наслаждава се на синьото небе и зелените поля. Но после бива заловена и хвърлена в тъмница от страшните стършели. По-лошото е, че тези злосторници имат намерение да нападнат пчелния кошер.

Малката Мая ще трябва да докаже, че е не само любознателна, но и решителна, безстрашна и находчива. Дали това ще е достатъчно, за да успеят пчелите да се защитят от стършелите разбойници?

Историята на легендарната пчеличка ще допадне на малките читатели, защото те са не по-малко любопитни от нея и в тях също гори изследователски дух. Нейните перипетии обаче ще им разкрият и мрачната страна на това да напуснеш познатия дом. По широкия свят се срещат не само добронамерени хора и понякога ще трябва да бъдат храбри, бързи и всеотдайни, ако искат да помогнат на близките си. Също като Мая!

„Приключенията на пчеличката Мая” (изд. „Хрис 2001“) е с чудесно оформление – твърди корици и хубави илюстрации на Христо Жаблянов, които представят една по-различна Мая от тази, която помним от анимационния сериал. Като прибавим и сполучлива адаптация на текста, се получава много добър резултат.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.

[ + ]