fb
БиблиотекитеНовини

Петият литературен фестивал „Враца – книжен град“ събира творци и издателства през септември 2023

5 мин.

Петият литературен фестивал „Враца – книжен град“ се завръща с новото си издание през септември 2023 г., a „Аз чета“ отново е медиен партньор. Тридневното събитие, организирано от Регионална библиотека „Христо Ботев“, ще се проведе в дните от 28 до 30 септември със серия от срещи, работилници и книжен базар. Врачанските читатели и гостите на града ще имат възможност да участват в разговори с някои от най-популярните имена на българската литературна сцена.

В рамките на трите творчески вечери в града ще пристигнат писателите Васил Попов, Здравка Евтимова и Галин Никифоров.

Първият фестивален ден, 28 септември (четвъртък), ще стартира с ателие „Синята градина“, в което ще бъде представена старата фотографска печатарска техника „цианотипия“. Цианотипията е фотографски процес, датиращ от 1842 г., използван за копиране на документи, чертежи, скици. Работилницата е насочена към деца и младежи от Враца, а водещ ще бъде фотографът Стефан Каменов.

Официалното откриване на фестивала започва в 18:00 ч. с младите актьори от театрална група „ТЕМП“, които ще представят спектакъл „Поетите“, а веднага след това писателят Васил Попов („Вълчи разкази“, „Мамник“, „Пермафрост“, изд. „Ерове“) ще се срещне с читателите на Враца. Авторът, чиято книга „Мамник“ се превърна в явление, ще разкаже как от аудиосериал историята се претвори в книга. Васил Попов ще разкрие повече подробности и около най-новото си заглавие „Пермафрост“.

На 29 септември (петък) програмата започва със среща с детската писателка и илюстратор Мая Бочева – Уики. Талантливата авторка ще зарадва гостите и с новите си интерактивни карти „Кой ден сме днес“ (изд. „Туй-Онуй“).

Вечерта, от 18:00 ч., читалнята на библиотеката ще посрещне българската писателка и преводачка на англоезична фантастика и сериозна белетристика Здравка Евтимова („Пернишки разкази“, „Юлски разкази“, „Кръв от къртица“). Тя ще представи новата си книга „Резерват за хора и вълци“ (изд. „Жанет 45“).

В съботния ден, 30 септември, ще отвори врати Книжен базар, в който участие ще вземат над 10 български издателства. Мини алеята на книгата ще бъде разположена в пространството пред Община Враца и ще предложи богато разнообразие от нови заглавия за деца и възрастни. Сред участниците ще бъдат националните и местни издателства: „Книгомания“, „Персей“, „Фют“, „Екрие“, „Ерове“, „Изида“, „КВЦ“, „Книги за всички“, „Медиа Груп“, „Пурко“, „Тип-Топ“, „Туй-Онуй“, „Шамбала“, „Noble Star Books“, „БГ Принт“, „Лемур“, „Вакон“, „Together academy“. В базара ще се включат и представители на врачанските писатели, както и книжарница „Извор“.

Официалното откриване на базара започва в 10:00 ч. с дефиле на приказни герои и стартиране на ателиета: „Фейс арт“ – за преобразяване в приказни герои и „РециКНИГИрай“ – работилница по рециклиране на хартия от Социално предприятие Творилница „Добрини”, Сдружение „Книгини”. В 16:00 ч. пък съвместно с Младежки център – Враца ще се проведе уъркшоп „Комиксите оживяват“.

Фестивалът ще завърши с гостуването на Галин Никифоров („Лятото на неудачниците“, „Къщата на клоуните“, „Фотографът“, „Лисицата“, „Тяло под роклята“, „Черна светлина“, изд. „Сиела“). Авторът е сред открояващите се имена в съвременната българска литература, а сред врачанските читатели е познат с книгите си „Тяло под роклята“ и „Лисицата“. Срещата започва от 18:00 ч. в читалнята на библиотеката.

Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ към Общински съвет – Враца, Мартин Харизанов – депутат в  49-о Народно събрание, Ирина Иванова – общински съветник и „Н. Алексиев 65“ ЕООД.
Събитието се организира в партньорство с Регионално управление на образованието, Община Враца, Младежки център – Враца, Сдружение „Книгини”, detskiknigi.com и openvratsa.bg

Ето и цялата програма:

28 септември /четвъртък/

11:00 ч. – „Синята градина“ – ателие за фотографската печатна техника „цианотипия“

18:00 ч. – Официално откриване със спектакъл „Поетите“ на театрална група ТЕМП
Пред сградата на Регионална библиотека „Христо Ботев“

18:30 ч. – Среща с Васил Попов, автор на „Мамник“
Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Обща читалня

29 септември /петък/

11:00 ч. – Среща с детската писателка и илюстратор Мая Бочева – Уики
Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Детски отдел

18:00 ч. – Среща със Здравка Евтимова, автор на „Резерват за хора и вълци”
Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Обща читалня

30 септември /събота/

10:00 ч. – Книжен базар – откриване с дефиле на приказни герои

10:00 – 13:00 ч. – Ателие „Фейс арт“ – преобразяване в приказни герои

10:00 – 12:00 ч. – „РециКНИГИрай“ – работилница по рециклиране на хартия от Социално предприятие Творилница „Добрини”, Сдружение „Книгини”

16:00 – 18:00 ч. – Уъркшоп „Комиксите оживяват“
Пространството пред Община Враца

18:00 ч. – Среща с Галин Никифоров, автор на „Тяло под роклята“
Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Обща читалня


Изброените книги в материала ще намерите в Ozone.bg.

Прочетете още:

Галин Никифоров: Смъртта е нещо естествено и ни учи да бъдем отговорни към остатъка от живота си

„Лисицата“, или кой иска да бъде безсмъртен

Жените в българската литература: Здравка Евтимова