fb
ИнтервютаНовини

Петра Каучич: Една четвърт от хората в Словения имат карти за библиотека

5 мин.
Петра Каучич

Петра Каучич е литературен агент и мениджър авторски права в словенското издателство „Белетрина Академик Прес“. Запознахме се с нея по време на 47. Софийски международен панаир на книгата, където Петра гостува по покана на издателство „Парадокс“, заедно със словенската писателка и визуален артист Самира Кентрич, автор на графичния роман „Балканалия. Да растеш по време на преход“. Разбира се, не порпуснахме шанса да ѝ зададем няколко въпроса за книгоиздаването и четенето в Словения. След почти десетгодишна битка от страна на словенските издатели, в края на 2019 г. ДДС върху книгите там бе намален до 5%. Книгите в Словения са изключително скъпи, но в страната има функционираща библиотечна система. Прочетете интервюто с Петра, за да научите повече.

Като литературен агент, който работи с много различни пазари, как виждате като цяло книгоиздаването на Балканите?
Малко е сложно да назовем точно определени разлики или прилики, или течения. Мога да кажа, че нашите страни имат много общо що се отнася до отношението към книгите и пазара. 

В Словения книгите са много по-скъпи от тези в други страни в Европа. Как се справяте с това?
Да, това е проблем и се опитваме да се справим с това. Не съм сигурна доколко успяваме. Току що осъществихме панаир на книгата в Любляна, който беше много успешен. На всеки четири години се прави голям анализ на книжния пазар, последното издание беше публикувано съвсем скоро. Данните бяха още по-депресиращи, отколкото преди четири години. Оказва се, че повече от половината от сънародниците ми не четат дори по една книга годишно. В Словения годишно купуваме по пет чифта обувки и само две книги. 

Нашите тиражи, независимо дали става дума за словенски или чужди автори, са по пет или шест хиляди бройки. Когато тиражите са толкова малки, цената книгите е много по-висока. Бихме били много щастливи да имаме по-големи тиражи и да продаваме повече, разбира се. 

До сега ДДС-то върху книги беше високо. Дълго се борихме то да бъде намалено, позовавайки се на това, че книгите не са просто стока. Не мисля, че това ще окаже голямо влияние обаче. 

Споменахте системата на библиотеките. Можете ли да ни кажете повече за това как библиотеките се снабдяват с нови книги? Това е интересно, защото в България това е голям проблем.
В Словения винаги сме подкрепяли библиотеките. Въпреки че пазарът се свива все повече и повече, в Словения имаме една от най-добрите библиотечни системи –  58 обществени библиотеки с 273 локални филиала и 13 библиобуса. Почти една четвърт от хората в Словения имат читателски карти за библиотека, а бюджетът им за 2018 г. е 6.9 милиона евро. Тук не става дума за училищно и университетски библиотеки, а само за обществените. 

Независимо че не се купуват толкова много книги и цените са високи, хората имат достъп до тях. И все пак четат все по-малко и по-малко. Опитваме се да правим различни кампании, за да промотираме четенето чрез социалните мрежи. Говорим много за ранното детско четене, за това колко важно е то. 

Един колега ми спомена, че хората си купуват книга, ако в продължение на шест месеца не могат да я вземат от библиотеката. Библиотеките ни са като културни центрове. 

Казахте, че не е цената книгите това, което спира хората да си купуват книги. Защо според вас не го правят?
Защото четат по-малко. Това не е им е приоритет. 

В България промоциите в книжарниците или онлайн са много популярни, особено около празници. Някои книжарници дават до 50% отстъпка. Имате ли нещо подобно в Словения?
В Словения, подобно на Германия, книгите имат фиксирана цена. Това е нещо, което бе въведено преди пет години и означава, че в първите шест месеца след излизането на книгата тя трябва да се продава на корична цена. Единственото изключение са панаирите и промоционалните събития за книгата. Това е уредено със закон, който трябваше да помогне на издателите. Но не постигна целта си. 

В Словения има една голяма верига книжарници. Може би две. Най-голямата верига книжарници е собственост на най-голямото издателство в страната. Това означава, че ако си представител на малко издателство и използваш книгоразпространител, то взимаш по-малко пари. 

Като промоции… Имаме два големи панаира – в края на ноември и през пролетта. Нашето издателство има седмична промоция, в която правим отстъпки. Обикновено работи.

Как бихте описали работата на един литературен агент на дете?
Имам възможност да чета интересни книги, да говоря с интересни хора за тези книги. Ако обичате да четете книги, то тази работа ще ви хареса много!

Какво ви харесва най-много в тази работа?
Много подобно на предишния отговор. Винаги съм обичала литературата. Щастлива съм, че мога да пътувам много и да срещам много нови хора.

Очаквайте скоро интервюто ни и със словенската писателка и визуален артист Самира Кентрич, която представи графичния си роман „Балканалия. Да растеш по време на преход“ (изд. „Парадокс“) по време на 47. Софийски международен панаир на книгата.