fb
Книги и киноСпециални

„Петя на моята Петя“ се връща в кината за 60 години Петя Дубарова

2 мин.

Филмът „Петя на моята Петя“ се връща в кината за 60 години от рождението на Петя Дубарова, пише БТА, позовавайки се на екипа на продукцията. На 25 април се навършват 60 години от рождението на Дубарова. По повод годишнината големите кина връщат „Петя на моята Петя“ на екран с вечерни прожекции само на 25 април в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. 

Филмът е кауза, която цели да запознае повече хора с творчеството на младата поетеса, напуснала този свят без време само на 17 години, разказват авторите на лентата. По думите им историята е за правото на всеки човек да бъде различен и да променя света към по-добро, като не се поддава на натиска на системата, целяща да превърне подрастващите в „консервни кутии без етикети“.

„Петя на моята Петя“ вече привличе и разчувства 80 000 зрители в кината – ученици, родители и учители, които не остават безразлични към историята, посочват от продукцията. Тяхното активно участие и споделяне в социалните мрежи го определя като любим филм на публиката.

„Петя на моята Петя“ спечели и наградата на публиката в международния фестивал „Франкофилм“ в Рим. 

Режисьор е Александър Косев, зад камерата е Иван Вацов, а сценарият е на Нели Димитрова и Валентина Ангелова. Ролите са поверени на Александра Костова („Маймуна“), Алиса Атанасова, Алена Вергова, Юлиан Вергов, Албена Павлова, Ясен Атанасов, Мартин Методиев, Моньо Монев, Васил Банов, Емил Марков и Александър Милчев. Голяма част от хората в екипа са родени и свързани с Бургас, включват се и близо 500 жители на града като статисти.