fb
Ревюта

Безпределната красота на света на идеите в „Пиранези“

4 мин.

Случвало ли ви се е да сънувате как бродите из стаите на непозната къща или дворец? Чувството, докато четеш „Пиранези“ от Сузана Кларк (изд. „Лабиринт“, преводач: Емилия Л. Масларова), е много подобно на сън – от онези магическите и важните, след които остава лека тъга, че си се събудил и не можеш да се върнеш обратно.

Още на първите страници читателят се усеща дезориентиран. Кларк не ни дава никакви подсказки къде се намираме, какъв е този паладиански дворец, как е попаднал героят в него. Нямаме друг избор, освен да се доверим на разказа от първо лице на мъжа, който не помни истинското си име. Той прави впечатление на почтен разказвач – съвестно води хроника на събитията в Дома и се държи като добър домакин, с грижа за всички живи и неживи същества, които обитават заедно с него.

Джовани Пиранези –
„Кръглата кула“
(източник: Уикипедия)

Чудният дворец е толкова просторен, че изглежда безкраен, и мъжът е решен да посвети целия си живот на изучаването му. Огромните зали приютяват Облаци, Приливи, водорасли и риба, но също и множество Статуи на мъже, жени и деца. Дворецът много напомня на фантастичните видения на италианския архитект и художник от 18-и век Джовани Пиранези, чийто цикъл офорти, наречен „Въображаемите затвори“, определено е вдъхновил визуалните образи в романа.

Нашият разказвач не скучае – той живее с ритъма на природните стихии, грижи се за Покойниците, чиято съдба е неизвестна, и оцелява благодарение на натрупаните познания. В определени дни се среща със своя приятел Другия, който го нарича Пиранези и това име всеки път го озадачава, защото му звучи чуждо.  “Другия” прекарва времето си в търсене на тайно познание, а Пиранези с радост му помага със своите наблюдения и бележки.

В привидната идилия обаче скоро започват да се прокрадват тревожни нотки. “Другия” е все по-недоволен от темпото на изследванията си, а из лабиринтите на Дома започват да се появяват тайнствени послания, издаващи присъствието на още един човек. Каква е целта на появата на натрапника? Дали той ще донесе разрушение и лудост, както твърди Другия?

„Пиранези“ е книга-пъзел, отворена за разнообразни прочити; лабиринт с множество знаци, които насочват читателя в една или друга посока. Интелектуалното удоволствие от четенето се подсилва от препратките към областта на изкуството, литературата, окултизма, размишленията за прекъснатата връзка на човека с природата. Изобилните бележки под линия на Емилия Л. Масларова помагат да не се чувстваме изгубени по коридорите на ерудицията на Сузана Кларк и да оценим богатството от ключове за разбиране, скрити умело в сюжета.

Сузана Кларк
(снимка: Сара Лий, The Guardian)

Лично за себе си отбелязвам, че логическите загадки и философски закачки ме оставиха равнодушна, но останах напълно запленена от елегантното съчетание на класическата красота и антиутопично усещане в един свят на идеи, изпълнен с величава хармония, в който облаците и океанът си дават среща, но и свят на пределна самота, който е мъртъв извън умовете на хората. Детската острота на възприятието, покъртителната невинност на главния герой и чистотата на неговия ум, който пребивава в състояние на постоянно удивление и благоговение пред чудесата на двореца, се запечатаха у мен като най-големите достойнства на тази необичайна история.

Няма да разкривам повече подробности от съдбата на Пиранези, защото всеки читател трябва да изживее сам удоволствието от разкриването на мистерията. За мен най-силното послание на романа се съдържа в красотата на човешкото, което може да бъде носител на низки страсти, но няма равно на себе си, когато се издигне до висотата на осъзнаването на безпределната красота на Дома, в който всички ние живеем.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q1 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.

Откъс от романа можете да прочетете на сайта ни с най-хубавото от книгите.