fb
Ревюта

„Пирин – по била и върхове“ за естествения стремеж към покоряване на природата

2 мин.

Пирин – по била и върхове – Ангел и Калина ГушевиИзкачването на върхове и туризмът в планината не са просто хоби, а начин на живот, бягство от града, средство човек да се отърси от всички негативни мисли, да се презареди и обогати. Пирин е безспорно най-красивата, сложна и интересна планина в България, с най-труднодостъпните и високи върхове. Наред с Мусала и Ботев, всеки българин трябва да я посети поне веднъж и да покори нейния Вихрен, а също така Кончето, Казаните, Мурат и Синаница.

“Пирин – по била и върхове” (изд. „Университетско издателство „Св. Климент Охридски“) е третата поред книга на планинарите доц. Ангел Гушев и Калина Гушева, които в своите превърнали се в библиотекарска рядкост „Пирин – туристически траверси“ и „Пирин – илюстрована енциклопедия“ започват една изключителна поредица за Пирин, за която до този момент почти няма друга самостоятелна литература.

“Пирин – по била и върхове” е перфектно допълнение към поредицата, но и е отделен пътеводител, който човек може спокойно да сложи в раницата си и да отвори на място, за да провери времетраенето, денивелацията, орографията, ориентирането, специфичните пасажи и потенциалните опасности на маршрутите в Пирин. Той е посветен на високата част на планината и освен красив албум с изключителни фотографии, някои от които правени след десетки изкачвания, за да бъде уловен перфектният кадър, съдържа подробни инструкции как да се атакуват върховете й и как човек да им се наслади по приятен и безопасен начин, като предизвика себе си и природата.

Имали ли сте желанието да се озовете в планината и да можете да посочите името на всеки връх, който се откроява пред очите ви? “Пирин – по била и върхове” е написана точно с такава цел. Спиращите дъха снимки те вдъхновяват да грабнеш раницата и да се впуснеш в търсене на най-красивите и забележителни гледки в България. Тази книга е перфектният подарък за всеки пътешественик и любител на туризма. Тя е част от цяла нова вълна литература, която възпитава у читателите любов към планината и ни създава навик да се връщаме към природата, да я обичаме и ценим – нещо, което можем да постигнем само след като сме я опознали.

Автор: Симона Велева