fb
БиблиотекитеНовини

Виж как можеш да помогнеш за по-добра нова библиотека във Варна

2 мин.

Малко повече от месец след като обявиха конкретните планове за построяването на нова сграда за регионалната библиотека „Пенчо Славейков“, от община Варна разкриха и повече подробности около проекта. Международният конкурс за идеен проект за изграждането на зданието ще бъде обявен до края на май, като това ще бъде първата изцяло нова библиотека, построена в страната през последните 40 години.

Проектните предложения ще бъдат оценявани от 7-членно жури, в което ще влязат трима чуждестранни архитекти. Конкурсът предвижда награди за най-добрите проекти, като първата е в размер на 20 000 лева. Журито ще предложи на Община Варна три проекта. Те ще бъдат показани в изложба, подложени на онлайн гласуване и обществено обсъждане в морската столица.

thumb7_DSC_3765Вече тече активно и проучването за предстоящия конкурс. Партньорите от архитектурната група WhATA, която ще отговаря за организирането му, публикуваха анкета с насочващи въпроси за това какво трябва да има в библиотеката. Онлайн допитването е на адрес varnalibrary.bg и до края на май ще може да бъде попълнено от всеки, който желае да помогне за създаването на по-добра нова библиотека във Варна.

„Градската библиотека е приоритетен обект на Община Варна и е заложена в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Това ще позволи за реализирането на проекта да се търси европейско финансиране програмния период 2014-2020 година“, обясни в петък кметът на Варна Иван Портних.

Според главния архитект на общината Виктор Бузев цялата площ на предвидения за библиотеката имот е 3500 кв.м. Както вече беше обявено, той се намира на терена на настоящия общински паркинг, близо до пешеходната зона и Морската градина. По предварителни разчети се предвижда да се постигне минимум 18 500 квадратни метра разгърната застроена площ, както и подземен паркинг на три нива с около 300-350 паркоместа.

Очаква се в края на септември да има избран идеен проект, а строителството да започне в средата на 2016 г.

[ + ]