fb
НовиниПо света

Почина Хилари Мантел – най-продаваната британска писателка

3 мин.

Най-продаваната британска писателка Хилари Мантел, автор на трилогия „Вълци“, почина на 70-годишна възраст, пише BBC, като се позовава на информация от издателя ѝ HarperCollins. Писателката спечели наградата „Букър“ два пъти, за „Вълци“ (изд. „Еднорог“, преводач: Боряна Джанабетска) през 2009 г., първата от поредицата на Томас Кромуел, и нейното продължение от 2012 г. „Доведете труповете“ („Еднорог“, преводач: Боряна Джанабетска).

В изявление издателят ѝ каза: „Сърцето ни е разбито от смъртта на нашата любима авторка Хилари Мантел. Съпричастни сме с приятелите и семейството ѝ, особено със съпруга ѝ Джералд. Това е опустошителна загуба и можем само да сме благодарни, че тя ни остави с толкова великолепно съвършена работа.“

HarperCollins каза, че Хилари е починала „внезапно“ в четвъртък, заобиколена от семейство и приятели.

„Вълци“ е измислен разказ за възхода на Томас Кромуел на власт в двора на Хенри VIII.

Третата и последна книга от поредицата, „Огледалото и светлината“, беше публикувана през 2020 г. с много одобрение от критиката, превърна се в бестселър на художествената литература и беше включена в дългия списък за наградата „Букър“ за 2020 г.

Трилогията е продадена в повече от пет милиона копия по целия свят и е преведена на 41 езика.

Авторката на Хари Потър Дж. К. Роулинг поведе отдаването на почит към Хилари, като написа: „Изгубихме гений“.

Хилари беше първият романист, получил два пъти наградата „Букър“. Другата носителка на наградата „Букър“ Бернардин Еваристо написа в Туитър: „Много съжалявам да чуя за кончината на Хилари Мантел. Бяхме толкова щастливи, че имаме такъв огромен талант сред нас. Срещнах я няколко пъти и тя винаги беше толкова топла, земна и гостоприемна.“

Родена в Дербишър през 1952 г., Хилари учи право в Лондонското училище по икономика и Шефилдския университет. Работила е като социален работник и е живяла в Ботсвана и Саудитска Арабия, преди да се върне в Обединеното кралство в средата на 80-те години. Омъжва се за геолога Джералд Макюън през 1972 г. По-късно двойката се развежда, но скоро след това се жени повторно. През 1987 г. тя става филмов критик на списание Spectator и в по-късната си кариера продължава да прави рецензии за широк кръг от публикации.

„Вълци“ и неговото продължение „Доведете труповете“ бяха превърнати в шестсериален телевизионен сериал на BBC с участието на сър Марк Райлънс като Томас Кромуел, Деймиън Луис като Хенри VIII и Клеър Фой като Ан Болейн.

Двете книги също бяха адаптирани за сцената и се прожектираха в лондонския Уест Енд, както и адаптация от 2021 г. на третия роман от трилогията „Огледалото и светлината“.

Дейм Хилари е написала 17 книги.

През 1990 г. е избрана за член на Кралското общество по литература, а през 2014 г. е удостоена с дамска титла за заслуги към литературата.

Попитана от Financial Times по-рано този месец дали вярва в задгробния живот, Мантел каза, че вярва, но че не може да си представи как може да работи. „Вселената обаче не е ограничена от това, което мога да си представя“, каза тя.


Прочетете ревютата на „Вълци“ и „Доведете труповете“ на Габриела Кожухарова.