fb
НовиниПо света

Хилари Мантел публикува финала на трилогията си за Кромуел през март 2020 г.

2 мин.

Издателите на Хилари Мантел обявиха, че последният ѝ роман за Томас Кромуел ще бъде публикуван на 5 март 2020 г., съобщава BBC. Дългоочакваната книга, чието заглавие е The Mirror and the Light („Огледалото и светлината“), ще завърши знаменитата историческа трилогия на Мантел. И двете предишни части – „Вълци“ и „Доведете труповете“ (изд. „Еднорог“), са отличени с награди „Ман Букър“.

Датата беше обявена във вторник с хитроумен билборд на Лейчестър Скуеър в Лондон. На него е изобразена роза и репликата So now get up в характерната за кориците на поредицата стилистика. Билбордът е свален скоро след като привлича вниманието на потребителите на Twitter.

The Mirror & the Light ще проследи финалните години от живота на английския държавник Томас Кромуел, издигнал се от нищото и достигнал върховете на власта като един от най-доверените съветници на крал Хенри VIII. 

Хилари Мантел споделя за романа:

Когато започнах работа по книгите за Томас Кромуел още през 2005 г., имах големи надежди, но ми отне време да осмисля пълния мащаб на текста. Първоначално не знаех, че ще напиша трилогия, но постепенно осъзнах колко богат и удивителен е този необикновен живот. Оттогава съм се отправила на дълго пътешествие в добрата компания на архивисти, художници, книготърговци, библиотекари, актьори, продуценти и – най-важното – милиони читатели по цял свят. Надявам се, че те ще останат с мен, докато извървяваме последните мили от живота на Кромуел, издигаме се до безпрецедентно богатство и чест и рязко се спускаме до ешафорда на Тауър Хил. Тази книга е най-голямото, но и най-удовлетворяващо предизвикателство в писателския ми живот. Надявам се и се доверявам на читателите ми да се съгласят, че си е струвала чакането.

През 2015 г. „Вълци“ и „Доведете труповете“ са екранизирани като телевизионен сериал с Марк Райлънс в ролята на Кромуел и Деймиън Люис в ролята на крал Хенри VIII. Продукцията е отличена с награди BAFTA и „Еми“.

Снимка на публикацията: Leonie Hampton, New Statesman