fb
БългарияНовини

Почина литературният историк проф. Симеон Хаджикосев

2 мин.

Днес почина изтъкнатият литературен историк, критик и изследовател, университетски преподавател, писател и преводач проф. д-р Симеон Хаджикосев. Той е автор на 13-томната поредица „Западноевропейска литература”, чиято финална част излезе преди седмица и е посветена на великите австрийски романисти на ХХ век Франц Кафка, Йозеф Рот и Роберт Музил. 

Няколко пъти проф. Симеон Хаджикосев е определян като най-любим преподавател в класацията на своите студенти в СУ „Св. Климент Охридски“. В годините на тоталитаризма той е един от първите литературни изследователи, които реабилитират българския символизъм в лицето на Яворов, Дебелянов, Траянов и Лилиев. Сред забележителните му книги (общият им брой е над 40) са неговите мемоари „Записки на конформиста”, „Записки на вътрешния емигрант” и „Което е било и ще бъде”, които показват и майсторството му като писател.

Пламен Тотев, основател на издателство „Персей“, написа в профила си във Facebook: „Днес си отиде един от най-близките ми приятели – проф. Симеон Хаджикосев, последният стълб на литературната история в класическия й вид.“

Днес си отиде един от най-близките ми приятели – проф. Симеон Хаджикосев, последният стълб на литературната история в…

Posted by Plamen Totev on Tuesday, 29 December 2020

Симеон Хаджикосев е и един от най-големите български полиглоти, владеещ много езици. В негов превод бе представена поезията на средновековните трубадури, както и книги на различни писатели, включително Нобеловия лауреат Патрик Модиано.

Проф. Симеон Хаджикосев е роден в София на 7 март 1941 г. в семейство на чиновник. По бащина линия родът му е от Централния Балкан, а по майчина – от Македония. Завършва Българска филология в Софийския университет през 1965 г. като отличник на випуска. След това започва 50-годишната му университетска кариера като преподавател по антична и западноевропейска литература. Съпругата му Мария е от рода на Димчо Дебелянов. Имат двама синове – Роман и Антон. Проф. Симеон Хаджикосев е носител на много награди, сред които за критика и публицистика на Съюза на българските писатели, както и на Националната награда за литературна критика на Министерство на културата и Община Панагюрище „Нешо Бончев“ (2019).

Снимка на публикацията: изд. „Персей“