fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 27 декември 2020 г.

5 мин.
Новите книги на седмицата - 27.12.2020

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Огледални убийства” от Антъни Хоровиц

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 21 декември 2020 г.
Превод: Богдан Русев
Редакция: Боряна Джанабетска

За книгата :Срещаме се отново с прочутия детектив Атикус Тип и бившата редакторка Сюзън Райланд, двама от главните герои в бестселъра „Мозайка от убийства“. В продължението на своя шедьовър Антъни Хоровиц отново заплита невероятна интрига, разказвайки две различни истории. В „Огледални убийства“ ще се насладим на уменията му да подрежда пъзел от разнолики герои, чиито мотиви не могат да бъдат разгадани до шокиращия финал.

„Бележити писма за котки“, съставител Шон Ъшър

Дата на публикуване:  21 декември 2020 г.
Превод: Диляна Георгиева
Редакция: Лора Грънчарова
Художник на корицата: Биляна Славкова

За книгата: В 27 различни писма ще научите историите на 27 забележителни котки, които ще ви просълзят и разсмеят едновременно. Ще се запознаете с Мачак и ще разберете колко много сме му задължени всички, затето е бил извор на вдъхновение за един от най-влиятелните учени в човешката история – Никола Тесла. Ще научите за свръхестествените японски котки с две опашки, както и по какъв хитър начин губернаторът на Илинойс спасява котешката общност от огромно унижение.

„Минало несвършено“ от Пенчо Пенчев

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 21 декември 2020 г.
Редакция: Мартин Христов
Дизайн на корицата: Владислав Христов, Василена Георгиева

За книгата: Сборникът от исторически есета предлага на просветената публика кратки разрези на отделни аспекти от българското минало, които не са натоварени с тежък академичен научен апарат. Тематиката им е разнообразна, като се търси не просто преповтаряне на добре известни официозни истини, а разкриване на човешкото лице на историята.

„Великите австрийски писатели на ХХ век“ от проф. Симеон Хаджикосев

Издава: „Персей“
Дата на публикуване: 21 декември 2020 г.
Редакция: Пламен Тотев
Дизайн на корицата: Стефан Тотев

За книгата: Франц Кафка, Йозеф Рот и Роберт Музил създават шедьоври в жанра на романа, които са постижения за европейската белетристика през XX век. Това е време на духовни търсения, което слага своя отпечатък и върху стилистиката на тези автори. Нов том от серията „Западноевропейска литература”.

„Епосът на утринните звезди“ от Руди Еребара

Издава: „Изида“
Дата на публикуване: 21 декември 2020 г.
Превод: Екатерина Търпоманова
Редакция: Дарина Фелонова
Дизайн на корицата: Стефан Пламенов

За книгата: Роман за неморалността на диктатурите и диктаторите, за човешката слабохарактерност, за склонността към оскотяване и ожесточаване срещу ближния в една абсурдна действителност, в която не би могъл да се намери смисъл. Книгата е спечелила Наградата за литература на Европейския съюз.

„Заведи ме на кино“ от Стефка Петкова

Издава: „Библиотека България“
Дата на публикуване: 21 декември 2020 г.
Редакция: Маргарита Петкова
Художник на корицата: Моника Комарницка 
Дизайн на корицата: Моника Комарницка

За книгата: Читателите, които се интересуват от поезия, знаят името на Стефка Петкова. Сигурна съм, че търсят стиховете ѝ в социалната мрежа и ще се радват да прочетат и втората ѝ поетична книга. Очакванията им ще бъдат възнаградени. Стефка Петкова умее да привлича вниманието със самобитната си поезия, познавайки добре законите на поетическия изказ. Тя владее не само класическата форма, при това я владее безотказно, но и така модерният бял стих при нея свети, подчинен на умението ѝ да подрежда думите така, че да се обичат една друга и да завладеят сърцето, не само очите. Авторката знае наизуст правата на любовта, ДНК-то на която тече във вените на всеки неин стих. Тя търси грешната си сянка, вградена във вятърните мелници и танцува с корабче с Краля на булеварда като една тъжна клоунеса, която само след миг ще получи новите си крила, защото любовта е щедра и винаги пристигаща навреме. Оставете се на Стефка Петкова да ви заведе на кино. Филмът наистина си заслужава „Оскар“-ите ви. Маргарита Петкова, редактор.

„Скритата история. Полемики“ от Стефан Дечев

Издава: „Парадокс“
Дата на публикуване: 22 декември 2020 г.
Дизайн на корицата: Петя Давидкова

За книгата: Поместените в настоящия сборник статии са писани от позицията, че е необходима цялостна преоценка на българската историческа парадигма, въпреки съпротивата на консервативното или по-скоро инертно националистическо статукво, отгледано най-вече в изолацията на „късния комунизъм“. Просто назря моментът да бъдат зададени определени въпроси: Възможно ли е нашите исторически категории, понятия, цялостното ни възприятие за отминалата реалност да са просто погрешни?

„Aз съм момиче-бунтарка” от Франческа Кавало и Елена Фавили

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 23 декември 2020 г.
Редакция: Христо Блажев
Адаптация на корицата: Фиделия Косева

За книгата: С над 100 активности изданието на „Аз съм момиче-бунтарка“ се превръща в перфектен подарък и пътеводител в необятния свят на възрастните, в който всяко приключение може да се окаже и предизвикателство. За да планира всяка смела мечтателка своята собствена революция, да изгради бунтарски дух и  да начертае свои собствени граници на възможното.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код AZCHETA20Q4 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.