fb
НовиниПо света

Почина носителят на Пулицър за поезия Марк Странд

1 мин.
mark-strand

Съвременните поети, които ни карат да гледаме нагоре,
се броят на пръсти. Марк Странд е едно от тези светила.

The New York Times Book Review

Mark Strand winnerНа 80 годишна възраст почина един от водещите съвременни американски поети Марк Странд (Mark Strand) в дома на дъщеря си в Бруклин, съобщава New York Times. Дъщеря му Джесика Странд посочва като причина за смъртта му рядка форма на рак.

Марк Странд е известен още като редактор, преводач и прозаик, съставител на антологии. Hосител на най-високите награди за поезия, сред които Макартър (1987), Поет-лауреат на САЩ (1990) и канцлер на Академията на американските поети. През 1999 г. е удостоен с наградата Пулицър за поезия за поетичния сборник „Самотен изстрел” (1998).

Медитативен американски поет, есеист, преводач, той е роден на 11.04.1934 г. на остров Принц Едуард, Канада и израства в различни градове в Съединените щати, в Южна и Централна Америка. Възпитаник на Йейл (1959). Преподава в различни колежи и университети, включително Йейл, Принстън и Харвард. От 2006 г. преподава английски и сравнителна литература в Колумбийския университет в Ню Йорк. Изявява се с преводи на Данте, Рафаел Алберти, Друмонд де Андраде.

Първата книга на Марк Странд „Крачка преди мрака” (2000) на български език е преведена от Катя Митова, негова студентка от Чикагския университет, и е дело на издателско ателие „Аб“.

Българският поет и писател Георги Господинов също почете паметта на Станд със статус в своя фейсбук профил:

[ + ]