fb
Ревюта

Животът е прекрасен в „Под небето на Тоскана”

3 мин.
pod nebeto na toscana

pod nebeto na toscana„Под небето на Тоскана” (изд. „Хермес“) ще ви накара след прочитането й да хванете първия самолет за Италия, за да се разходите из Тоскана и сами да се убедите, че La vita e bella. Франсис Мейс  разказва преживяванията на нея и съпруга й, Ед, след като купуват старинната къща Брамасоле в Тоскана.

От забързаната Америка двамата попадат под горещото небе на Тоскана и откриват един нов свят. Брамасоле трябва да бъде ремонтирана изцяло и нещата там се случват със собствен ритъм. Италианските майстори напомнят на френските. Ако сте чели „Една година в Прованс” на Питър Мейл, то можете да си представите как протича ремонтът на Брамасоле, с всичките му забавяния и пречки. Но вместо да се ядосват, Франсис и Ед гледат по-философски на нещата от живота и се отдават на опознаване на местната кухня, обичаи и традиции. От малките улички на Кортона и местните забележителности,  до етруското минало в Тоскана и Умбрия, чак до брането на маслини, от които се получава зехтин.  За любителите кулинари има две глави изцяло посветени на местни рецепти, които ще ви накарат да се почувствате гладни, дори и да сте станали току що от масата.

Атмосферата в книгата е мързелива, гореща и ухаеща на слънце и билки. Наслада от храната, наслада от времето, наслада от живота като цяло. Само докато пиша това ми се иска да прекарам лятото в някоя красива вила и да мързелувам по цял следобед. Увлекателният език и стил на авторката пресъздават идилията на простичкия начин на живот в едно малко тосканско градче.

Единственият минус на книгата са твърде детайлните описания на ремонта в къщата. Излишна е цялата информация за това как се подреждат камъни за терасите в Брамасоле, водоснабдяването, отоплението и прочее подробности. Но ако оставим това настрана, „Под небето на Тоскана” е прекрасно лятно четиво и обещава чудна разходка из Тоскана.

Книгата е екранизирана още през 2003 година и главна роля изпълнява Даян Лейн. Филмът и романът се различават съществено и сега ще напиша нещо, което вероятно ще е за пръв и последен път, но екранизираната версия ми допадна повече от книгата, може би именно заради разминаванията в сюжета. Във филмовата версия Франсис импулсивно купи Брамасоле, за да лекува разбитото си сърце и брак. И там фокусът беше по-личен и по-интимен. Това в никакъв случай не означава да пренебрегнете романа. Завършвам с трейлър на филма, в който можете да се докоснете до прекрасната атомосфера на Италия в „Под небето на Тоскана“.

https://www.youtube.com/watch?v=moqovwrR_gE