fb
БлоговеМнения

Поезия и джаз: нощта, в която Силвия Плат срещна Тед Хюз

2 мин.
plat i hyuz

ted i silviaВ „Седмицата на поезията“ в Аз чета ви представяме материала на Нили Симпсън, публикуван в блога Books Tell You Why, за неочакваната среща между американската поетеса и писателка Силвия Плат и английския поет Тед Хюз, която белязва живота им и ги превръща в легендарна двойка на световната литература, свързана и раздирана от голямата страст и сложна душевност.

Сивия Плат среща Тед Хюз в една съдбовна зимна вечер, изпълнена с поезия и джаз. Двамата се запознават на празненство в Кеймбридж по случай излизането на първия брой на студентското литературно списание St. Botolph’s Review.

В дневника си Плат описва партито като „много бохемско, с момчета с пуловери с високи яки и момичета със сини сенки за очи“. Музиката е силна, а посетителите рецитират поезия сред врявата на джаза.

Въпреки че Плат отива на партито с друг мъж, когато погледът й спрял на Хюз, привличането им било мигновено и взаимно.  „Онова едро, смугло момче, единственият достатъчно висок за мен“ е първото й впечатление за Хюз.

25 февруари 1956 г. Силвия Плат е на 23 и учи в Кеймбридж със стипендия „Фулбрайт“. Въпреки крехката си възраст тя вече има впечатляващи постижения. През 1950 г. печели стипендия за „Смит Колидж“ и завършва колежа с отличие. Гост-редактор е в списание „Мадмоазел“, публикува свои творби в „Бостън Хералд“, „Харпърс“, „Атлантик Монтли“.

Тед Хюз е на 25, завършил е Кеймбридж преди две години. Когато среща Плат работи в parva sreshtaЛондон като рецензент на сценарии във филмова компания.

Хюз има три стихотворения, публикувани в първия брой на  St. Botolph’s Review. В тази първа вечер Силвия Плат цитира части от тези стихове, въпреки че ги е прочела за пръв път по-рано същия ден.

За да обобщим – двамата моментално са привлечени един от друг. Тази първа случайна среща е съпроводена от сексуално напрежение и невъздържаност. Съдбата сякаш е решила да ги събере, за да изживеят буйната си връзка. Брак, който ще приключи с раздяла заради изневярата на Хюз, а скоро след това Плат ще се самоубие.

Двамата се усамотяват, а Плат по-късно записва в дневника си: „тогава той ме целуна грубо по устата и издърпа лентата ми за коса и любимите ми сребърни обеци. Докато целуваше врата ми го ухапах силно по бузата, и когато излезе от стаята, кръв се стичаше по лицето му“.

Въпреки че тази нощ тя се прибира с друг мъж, Плат и Хюз се женят на 16 юни 1956 г. – едва четири месеца след първата си среща.