fb
БългарияНовини

„Походът на книгите“ завладя библиотеките в страната

3 мин.
Снимка: АБК

Тазгодишното издание на „Походът на книгите“ 2022 стартира от Столична библиотека на Международния ден на детската книга – 2 април. Наред с националния поход, иницииран от Асоциация „Българска книга“ (АБК), започна и поредното издание на националния Маратон на четенето, който се провежда в библиотеки в цялата страна.

Кампанията на АБК ще приключи в Деня на книгата и авторското право – 23 април, като цели повишаване интереса към книгата и четенето с акцент – функционалната грамотност сред подрастващите.

„Книгата е приятел, който ще ви съпътства през целия ви живот, ще ви подкрепя и ще преживеете незабравими моменти заедно”, каза при официалния старт на „Походът на книгата“ заместник-кметът по културата и образованието в Столична Община Мирослав Боршош.

Тази година в похода отново се включват известни личности, които ще четат на децата в цялата страна. В първия ден четенето на любими детски книги започна с приказката „Дивите лебеди” на Андерсен, чийто рожден ден е обявен за Празник на детската книга. „Приключенията на Лукчо” чете известният телевизионен водещ Боби Лазаров, а към него с любими откъси от детски книги се присъединиха Ива Дойчинова, Владислава Тричкова и много други.

В кампанията се включват известни политици и журналисти, а кметове ще четат в населените места в цялата страна.

На 5 април (вторник) от 9:30 часа министърът на образованието и науката акад. Николай Денков ще чете откъс от своя любима детска книга в детска градина 117 „Надежда”. Тази година на децата ще четат още: еврокомисарят по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, вицепрезидентът Илияна Йотова – патрон на събитието, председателят на Народното събрание Никола Минчев, зам.-председателите на Народното събрание Кристиан Вигенин и Росица Кирова, председателят на парламентарната комисия „Образование и наука“ Ирена Анастасова и Веска Ненчева – член на комисията, зам.-председателят на парламентарната комисия „Бюджет и финанси“ Венко Сабрутев, министърът на културата Атанас Атанасов.

Зад каузата застават и знакови журналисти от българските медии, като списъкът на желаещите да се включат в каузата продължава да расте. Ето част от имената: Дими Стоянович, Ива Дойчинова, Николай Колев, Александра Гюзелева – Шани, Анна Ангелова, Боби Лазаров, Лиляна Боянова, Златимир Йовчев, Деси Стоянова и Александър Кадиев, Петя Дикова, Владислава Тричкова, Вероника Димитрова, Наталия Герджикова, Благой Цицелков, Георги Георгиев, Ева Костова, Мия Димитрова, Ивомира Пехливанова, Анна-Мария Конова, Глория Николова, Богдана Трифонова, Симеон Колев и др.

В следващия месец всички те ще застанат с книга в ръка на живо или онлайн и ще четат откъси любими свои творби на децата в училищата и детските градини. Към тях ще се присъединят кметове на общини и населени места, за да пренесат магията на детската книга и до най-отдалеченото кътче на страната.

В рамките на кампанията „Походът на книгите“ тази година ще се проведат поредица от интересни събития в цялата страна. В истински детски празник превърнаха откриването на Маратона на четенето 2022 г. в Регионалните библиотеки във Враца и Русе.

В Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца отвори врати работилница „Къде се крият приказните герои?”.

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе отбеляза 2 април с „Нощ на Андерсен“