fb
НовиниПо света

Показаха рядка фотография на Чарлз Дикенс

2 мин.

Рядка фотография на Чарлз Дикенс е изложена за първи път в музея, посветен на писателя в Лондон. На изображението авторът на някои от емблематичните романи и герои на английската литература е с мустаци, а не с по-познатата ни негова брада. Дагеротипният профилен портрет на Дикенс, направен в началото на 1850 година, когато той пише „Мрачна къща“ и „Трудни времена“, е подарен на музея от частен колекционер миналата година.

Музей на Чарлз Дикенс

За първи път писателят е пуснал мустаци през 1844 г. „Мустаците са великолепни, славни“, пише той в писмо до своя приятел, художника Даниел Маклайз. „Отрязах ги по-късо и ги подрязах малко в краищата, за да подобря формата им, те са очарователни, очарователни. Без тях животът би бил празен.”

Дикенс участва в няколко дагеротипни портрета през 1850 г., но много малко изображения са оцелели. Изложеният е заснет от английския фотограф Джон Джабез Едуин Мейъл в неговото студио на Regent Street. През 1853 г. седмичното списание на Дикенс Household Words публикува статия за процеса на дагеротипия, като се възползва от посещението в студиото на Мейъл за повече информация.

Емили Смит, уредник в музея Чарлз Дикенс, каза пред Fine books magazine: „Мустакат на Дикенс е трудно да се намери! Докато лицето му с брадата е моментално разпознаваемо, ранните експерименти на Дикенс с лицето са далеч по-недобре записани и доказателствата са оскъдни. Дикенс изгражда образа на денди, неговият публичен имидж беше внимателно изработен и представен, а портретните сесии, макар и невинаги да са харесвани, не се приемаха с безразличие.” 

Изображението ще бъде изложено до 31 март.