fb
НовиниПо света

Половината от книгите в британските домове стоят непрочетени

2 мин.

Ново проучване установи, че повече от половината книги по рафтовете на британските домове никога не са били четени, съобщава The Telegraph. Изследването, проведено, за да отбележи Световния ден на книгата (World Book Day)*, показва още, че повечето хора трупат книги, към които се привързват емоционално.

Проучването, проведено от  Shurgard, е включило 2000 възрастни. Установено е, че едно домакинство притежава средно 138 книги. Две трети от тези, които взели участие, казали, че държат книгите, защото са емоционално привързани към тях, докато един на всеки четирима е казал, че мрази да изхвърля каквото и да е.

Според друго проучване, по повод Световния ден на книгата, се оказало, че Инид Блайтън е най-любимата детска писателка във Великобритания, дори и 50 години след смъртта й. Нейната серия за „Великолепна петорка“ е на първо място според гласовете на родителите и на четвърто място според децата. Други две нейни серии, „Тайната седморка“ и „Malory Towers“, също присъстват в списъка на родителите сред първите десет.

Поредицата за Хари Потър на Дж. К. Роулинг е любимото заглавие на децата, следвана от сериите за „Локомотивчето Томас“ и „Mr Men and Little Miss“.

Проучването, направено от Asda, показало също, че повече от три четвърти от децата биха избрали хартиена книга пред нейната електронна версия.

Световният ден на книгата се отбелязва веднъж годишно с цел да насърчава четенето и е отбелязван от учениците от цяла Великобритания, които отиват на училище, облечени като герои от художествената литература. Въпреки това, наблюденията на учителите и продавачите на костюми свидетелстват, че много от децата избират герои, известни от играчките и филмите, вместо от книгите. Съобщават и че някои от тях ще се облекат като Едуард ножиците или Лего фигурки, както и герои от „Замръзналото кралство” на Дисни.

*Световният ден на книгата или Световният ден на книгата и авторското право (познат още като Международен ден на книгата) е събитие, което се отбелязва всяка година на 23 април и се организира от ЮНЕСКО, за да насърчи четенето, книгоиздаването и авторското право. Във Великобритания този ден, обаче, се отбелязва в първия четвъртък на Март. Тази година този ден се е паднал на 6 март.