fb
БългарияНовини

Полска литературна есен с филм и книга за Чеслав Милош

1 мин.
Cheslav Milosh Josif Brodski

Cheslav Milosh Josif BrodskiСилният литературен октомври ще ни среща не само с български автори, но и с творбите на чужди писатели. Още идната седмица, на 8 октомври от 18.00 ч., Полският институт в София и издателство “Балкани” ще ни срещнат с литературоведа и историк на идеите проф. Ирена Груджинска-Грос и литературния критик Анджей Франашек за представянето на най-новата книга на български за полския нобелов лауреат Чеслав Милош и руския поет и есеист Йосиф Бродски.

Mилош и Бродски. Магнитното поле” на Ирена Груджинска-Грос представя съдбите на двама от най-забележителните поети на ХХ век, носители на Нобелова награда за литература, чрез техните биографии, отношение към историята, политиката и езика. След представянето на книгата всички посетители на Полския институт (ул. Веслец 12) ще имат възможност да видят и най-новия документалния филм за Чеслав Милош „Mилош” (2013, ’60) на режисьорката Катажина Гондек, създаден по сценарий на Анджей Франашек.

В литературната вечер ще вземат участие още проф. Амелия Личева – поетеса, литературовед и преподавател в катедрата по теория на литературата в Софийския университет, и актьорът и преводач на книгата “Mилош и Бродски. Магнитното поле” Богдан Глишев, който ще чете стихове на Милош и Бродски.

Ден след представянето в София книгата на проф. Ирена Груджинска-Грос и филмът “Милош” ще бъдат представени и във Велико Търново от 13.00 ч в зала „Eвропа” на Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий“.

[ + ]