fb
БългарияНовини

През октомври всеки петък е празник на съвременната българска поезия

2 мин.
Mesec na savremennata balgarska poezia

Всеки октомври започва с деня на поезията – 1 октомври. Това обаче не означава, че едно от най-хубавите превъплъщения на литературата трябва да се ограничава в празнуване само на един ден. Затова и през целия месец октомври петък ще бъде празник на поезията с едни от най-интересните съвременни български поети и Orange Center.

Поетичните петък вечери стартират още на 3 октомври в кафе-книжарницата на ул. ,,Граф Игнатиев“ 18 от 18:30 часа, а първи гост е Георги Константинов, който ще бъде представен от Иван Брегов.

По думите на организаторите срещите“на чаша горещ чай (или червено вино)” ще дадат възможност на читателите да се запознаят с лицата на съвременната българска литература и извън стиховете им.

“Месецът на съвременна българска поезия е инициатива, с която Orange Center много се гордее. Вярвам, че освен търговски обекти, книжарниците са място, което може да събужда читателският дух. А поезията е един от най-силните инструменти за това случване. Все по-често българските поети остават в сянката на комерсиалното и масовото и една от целите на Месеца на съвременната българска поезия е изваждането им на светло”, коментира Десислава Желева, управител на Orange Center на ул. Граф Игнатиев.

След срещата с Георги Константинов в петък “Месецът на съвременната българска поезия” ще срещне читателите още с Оля Стоянова, Иван Брегов и Емануил Видински на 10 октомври, Иван Ланджев на 17 октомври, Стефан Радев и Манол Глишев на 24 октомври и Екатерина Йосифова и Марин Бодаков на 31 октомври.

Освен петъчните поетични вечери организаторите са подговили и бонус среща за малки и големи почитатели с детската поетеса Петя Кокудева на 25 октомври.

“Аз чета” е медиен партньор на инициативата и около всяка среща ще опитваме да Ви показваме интересни гледни точки за събитията и участниците в тях.

Всички събития от програмата на поетичния месец в Orange Center може да откриете в нашия календар. Присъединете се и към събитието във фейсбук тук.

За да сте добре подготвени за срещите с новите български автори препоръчваме да прочетете ревютата на „Ние според мансардата“ на Иван Ланджев, „Улица Щастие“ на Оля Стоянова, „Малки същества“ на Петя Кокудева и интервюто на Петрана Петрова с Иван Ланджев.

[ + ]