fb
Аз чета повече със StorytelНовини

Поредиците за Хари Потър и феята от захарницата Ванилия са най-слушани детски аудиокниги у нас

5 мин.

Детските аудиокниги набират все по-голяма популярност у нас, като през тази година те вече достигат 10% от общото потребление на съдържание в платформата Storytel. Данните показват, че най-предпочитана от подрастващите е хитовата поредица за Хари Потър от Дж. К. Роулинг, като тя се класира в Топ 10 на всички най-търсени заглавия. 

Наред с историите за младия магьосник, сред най-слушаните детски книги за 2023 година се нареждат поредицата за приключенията на феята от захарницата – Ванилия от Катя Антонова, както и вечните класики „Пипи Дългото чорапче“ от Астрид Линдгрен и „Мери Попинз“ от Памела Травърз, и още едно българско произведение – „Мили бате! …. Писма на един дакел“ от Станка Пенчева.

Засиленият интерес към детските аудиокниги е знак, че и днес литературата има място в живота на децата и младежите. Нашата мисия е да я направим максимално близка и достъпна за тях, да събудим любопитството и глада им за добре разказани истории. Неслучайно в Storytel развиваме с особено внимание и любов точно тази категория, която е една от най-богатите в платформата със стотици аудио и е-книги, достъпни на български език“, обясни Ана Клисарска, издател на Storytel.

Като специален подарък за Деня на детето – 1 юни, в платформата излиза първата част на книгата „Весел, гъделичкащ смях“ от Маргарит Минков, която ще достигне до малчуганите с гласа на Петя Дикова – Пипи. На 18 юни пък е премиерата на забавните детективски истории за деца „Шаро Холмс и случаят с откраднатите кралски бижута“ от Тим Колинс. Преди броени дни на български език излезе и третата част от поредицата за „Котките воини“ на Ерин Хънтър, която разказва за вълнуващия живот на няколко котешки кланове и през последните години се наложи като бестселър в категорията за подрастващи по света.

Аудиокнигата е най-естественото продължение на връзката на детето с неговата емоционална и социална среда, тя е продължение на гласа на мама, баба, татко, дядо… Тя всъщност е първата книга, книгата преди да можем да четем, поне за всяко дете израснало в семейство. Аудиокнигата стимулира способността за възприемане на истории и оттам – развитието на вниманието, паметта, символизацията”, обясни проф. д-р Орлин Тодоров, психоаналитик и специалист по обществено здраве. „Днес децата са бомбардирани с краткосрочни и емоционално пресилени визуални стимули – „културата тик-ток“. Това често води до зависимости, дефицити на памет и внимание,  до хиперактивност. Доколкото аудиокнигата не е свързана с визуална стимулация, тя подпомага абстрактното мислене и спомага дори по биохимичен път развитието на емпатията. Без съмнение разказът, героите и сюжетът в една бавно разгръщаща се книга балансират мозъка и развиват психиката по много по-богат, устойчив и нюансиран начин„, допълни той. 

Международни изследвания показват, че аудиокнигите могат да подпомогната и учебния процес при децата. Данните за потреблението в платформата Storytel у нас също индикират ясен интерес към т.нар. задължителната литература, включена в учебната програма, като например романът на Димитър Димов “Тютюн” устойчиво е сред най-слушаните български заглавия. Търсенето на изучаваните произведения се активизира още по-ясно в месеците преди матурите за 7 и 12 клас. 

„Достъпът до всички задължителни аудио и е-книги през платформата е особено удобен за учениците и родителите по време на лятната ваканция. Така времето за пътуване или други активности може да се оползотвори и за слушане. Освен това не е необходимо физическо пренасяне на книги и се избягва рискът те да бъдат забравени или изгубени. Разбира се, това важи не само за произведенията от учебната програма, а и за всички книги, които могат да направят лятото на децата по-приятно и забавно“, категорична е Ана Клисарска.

Според проф. Тодоров и водещи международни специалисти не бива да има противопоставяне между аудиокнигите и книгите на хартия, защото те се допълват взаимно и стимулират двупосочно интереса на децата към литературата. Родителите обаче трябва да обръщат внимание на типа съдържание, което е подходящо за съответната възраст и на силата на звука. 

Storytel предлага възможност за използването на т. нар. Детски режим, който дава достъп само до детската категория в приложението. Така детето може да търси, слуша и чете аудио и е-книги, които са подходящи за възрастта му. То може да ползва платформата както с индивидуален профил, така и в рамките на семеен абонамент с преференциални условия.

Повече за Storytel

Storytel е една от най-големите стрийминг компании за аудиокниги и електронни книги в света с каталог от над един милион заглавия в световен мащаб. Нашата визия е да направим света по-емпатично и креативно място благодарение на добрите истории, които да бъдат споделяни и преживявани от всеки, навсякъде и по всяко време. Стрийминг услугата в рамките на Storytel Group предлага абонамент за аудио и електронни книги под шапката на Storytel, Mofibo и Audiobooks.com. Издателската дейност на Storytel се осъществява от компанията Storytel Books, както и от издателя на аудиокниги StorySide. Storytel Group работи на повече от 25 пазара по целия свят, а седалището е в Стокхолм, Швеция.