fb
БългарияНовини

Повече от 3000 деца избират най-добрата детска книга в „Бисерче вълшебно“ 2015

4 мин.

Значително повече деца в сравнение с предходните години са се включили в гласуването за Националната награда за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” 2015. Според огласената от организаторите от фондация „Детски книги“ междинна статистика броят на гласувалите малки читатели надхвърля 3000, което е с 60% повече от финалния брой гласували в кампанията през 2014 година. Ключова роля за това има и активната подкрепа на учителите и библиотекарите от цялата страна с изпратени над 60 форми за колективно гласуване.

biserche valshebnoПроектът “Бисерче вълшебно” цели да да насърчи четенето сред децата и да провокира интерес към съвременната детско-юношеска литература. Той се провежда за трета поредна година и за втори път е под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. Организатор на инициативата е фондация “Детски книги” с подкрепата сайта “Аз чета”, Министерство на образованието и науката и партньорството на образователния телевизионен канал Da Vinci Learning.

Своя избор за най-добра книга за изминалата година читателите на възраст от 6 до 15 години могат да направят на онлайн платформата www.biserche.com до 23:59 ч. на 12 април, неделя. Гласуването започна на пети февруари, а читателите имат възможност да избират между 88 заглавия, разделени три възрастови категории – „Откриватели“ (6-8 г.), „Мечтатели“ (9-11 г.) и „Майстори“ (12-15 г.). Като отговор на тенденциите в насърчаване на четенето по света, за пръв път организаторите въведоха и нова категория – „Иноватори: мултимедийни и интерактивни детски книги“. Вотът в нея е отделен от основния и не е задължителен.

„Смятам, че резултатите говорят сами за себе си. Фактът, че в тазгодишното издание има над 60% ръст показва, че децата имат желание да четат, стига да им бъде предоставена възможност да избират четивата си сами.“ – споделя Лора Филипова, изпълнителен директор на фондация „Детски книги.

Книгите победители в трите възрастови категории на “Бисерче вълшебно” 2015 ще станат известни на 22 април на специална тържествена церемония по награждаването. Междувременно, от 22 до 27 април в галерия Кредо Бонум в София (ул. “Славянска” 2) всички любители на детските книги ще могат да видят как рисунките на 20 талантливи гимназисти от НУИИ „Илия Петров“ се превърнаха в плакати на „Бисерче вълшебно“ 2015 в специална тематична изложба. Кампанията традиционно ще завърши с детски книжен празник в България мол на 26 април, по време на който ще бъдат изтеглени и късметлии сред гласувалите деца, които ще спечелят комплекти с книги от фондация „Детски книги“, подаръци от „Игрите на ГоГо“, електронен четец от „Детски дневник“, специални подаръци от основния спонсор на кампанията Da Vinci Learning, както и още допълнителни изненади.

„В третото издание на наградата усетих сериозна промяна в нагласите: децата винаги са харесвали новите книги, но вече и възрастните по-често започват да дават възможност на младите сами да подбират онези четива, които са им интересни. С удоволствие чета писмата на учителите, библиотекарите и родителите, които споделят как възпитаниците им реагират позитивно на срещите с книгите от „Бисерче вълшебно“, споделя Валентина Стоева, председател на Съвета на фондация „Детски книги“ и главен редактор на сайта detskiknigi.com.

В рамките на гласуването за най-добра книга, през февруари и март, организаторите посетиха множество училища, библиотеки и читалища в София и страната, за да срещнат децата с номинираните заглавия. Екипът се включи и във фестивала „Младият Пловдив чете“ с лекция на тема „Наградата „Бисерче вълшебно” като метод за насърчаване на детското четене в помощ на възрастните”. Наградата за най-добра детска книга, избрана от самите деца, е част и от тазгодишния Поход на книгите.

Повече подробности за „Бисерче вълшебно“ и нейните цели, както и допълнителни материали за учители, библиотекари и родители, могат да бъдат открити в сайта www.biserche.com.

Партньори на инициативата са още Асоциация „Българска книга”, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична библиотека, Национален център за книгата към НДК, Асоциация „Родители”, Национална мрежа за децата, Чешки център в София, много библиотеки и читалища от цялата страна, както и книжарници store.bg, bg-mamma.com, „Сиела“, „Приятели“, „Orange center“, „Хермес“, „Фют“, книжен център „Гринуич“, „Жар-птица“ – Варна и „Приказка без край“.

Медийни партньори на наградата са Детски Дневник, Az-Deteto.bg, TeenProblem.net, Програмата Kids, Radio Family и други.