fb
Ревюта

Преди Боб да срещне Джеймс

2 мин.
Predi da stana Bob James Bowen Gary Jenkins

Predi da stana Bob James Bowen Gary JenkinsВ основата на детската книжка „Преди да стана Боб” (изд. „Книгопис“) е истинската история на лондонския уличен музикант Джеймс Боуен и неговата среща с ранен бездомен котарак през 2007 г. В реалността тяхното запознанство прераства в силно и животоспасяващо приятелство, а тази книжка ни разказва предполагаемите преживелици на котарака Боб преди тази среща.

Историята е класическа, пределно простичка, но затова пък много тъжна и не може да те остави равнодушен. Котаракът губи своя дом и започва да скита по улиците, които са претъпкани, шумни и опасни. Как да оцелее и къде да намери приятелска душа, която да разсее самотата му?

Предимство на книгата е възможността децата да погледнат така познатите им градски улици през погледа на едно бездомно животно. Да си представят колко уплашен, объркан, нещастен и самотен можеш да се чувстваш в един враждебен и непознат свят, независимо дали си човек или животно.

Книгата е много подходяща и за самостоятелно четене от млади читатели, които скоро са открили, че владеят магическото умение да съживяват светове с произнасянето на глас на написани думи. Изреченията са кратки, действието се движи с добро темпо, Боб е герой, на когото няма как да не съчувстваш, а в една от срещите на котарака с малко момченце децата могат да разпознаят себе си и своите желания (пък и обичайната реакция на родителите си). Не на последно място финалът на историята ще им достави емоционално удовлетворение като им покаже, че приятелството може да изцели всякакви рани – физически и душевни.

Авторският екип Джеймс Боуен и Гари Дженкинс се е справил чудесно с текста, а илюстрациите на Джералд Кели представят патилата на Боб по много подходящ начин. В края на книгата можете да видите снимки на действителните Боб и Джеймс, а аз не можах да сдържа усмивката си при вида на разнообразните шалчета и връзки, с които Боб явно обича да се кичи.

Прочетете и ревюто на Милена за историята на запознанството на Джеймс и Боб – „Уличният котарак Боб“.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.