fb
Ревюта

„Преди децата ти да те побъркат, прочети това“. Дано не е късно!

4 мин.
Predi decata ti da te pobarkat Naigel Lata

Predi decata ti da te pobarkatКогато видях майка ми да чете книгата на най-известния психолог в Нова Зеландия Найджел Лата – „Преди децата ти да те побъркат, прочети това!“ (изд. „Колибри“), не се стърпях да й поднеса: „Мамо, май малко си закъсняла с четенето на тази книга. Мисля, че отдавна съм те побъркала“. Тя, естествено, четеше книгата само за да ме поучава после как аз да възпитавам моето дете. (Чакам Найджел Лата да напише книга „Преди родителите ти да те побъркат, прочети това!“, но и за нея май е късно… поне в моя случай).

И все пак освен извор на шеги, тази книга се оказа изключително полезно четиво. И не си мислете, че съм от тези, които тръпнат от вълнение от заглавия като: „10 съвета да сте идеалният родител“, „5 идеи на накарате децата да правят винаги каквото вие искате“ или „7 начина да задържите детето завинаги до себе си“. Такива четива трябва да са в секцията с научна фантастика.

Няма такова нещо като идеални родители, нито може да накарате децата да правят каквото вие искате (дори за пет минути е трудно, камо ли винаги), а колкото до майчиното желание да задържиш детето завинаги до себе си – ако случайно е възможно при някои много дисфункционални семейства, със сигурност рано или късно се превръща в кошмар.

Но да се върнем на книгата. „Преди децата ти да те побъркат, прочети това!“ ме изненада приятно, а това рядко се случва с книгите, предназначени за възпитание на деца. Повечето са предимно комплексиращи, потискащи, представящи родителството като толкова сложно, че едва ли не единственият начин да имаш щастлив и спокоен живот, е просто да нямаш деца. Е, не точно това е правилният подход! Но и да имаш деца не е точно това, което хората без деца си представят.

Най-хубавото е, че Найджел Лата не иска да ни поучава, да ни мъмри, да размахва с пръст и да ни показва колко лоши родители сме всъщност. Напротив – той е голям симпатяга и освен добър психолог е и шегаджия, така че книгата му се чете с повече смях отколкото със страх от евентуални упреци. А най-важното е, че Лата е искрен. Не е от тези, които ви обясняват как вие нищо не разбирате, а те знаят всичко – за такива дори не си губете времето. Още в началото на книгата, когато Лата споделя как след дълги години успешна терапевтична работа с чужди деца, самият той често е бил на ръба да полудее със своите собствени, ви е ясно, че бихте се доверили на такъв човек. Защото на всеки родител се е случвало да е на ръба, да усеща как всеки момент децата му ще го докарат до лудост; да им крещи до пълно прегракване; и дори понякога му се е искало да зареже всичко и да изчезне надалеч.

Найджел Лата дава много полезни съвети за родителите с малки деца, поднася хитрини как всеки с малко упоритост и неотстъпване от правилата може да създаде здравословен режим на сън на децата без истерии вечер, крясъци и заплахи. Друга основна тема в книгата е така трудното за някои родители хранене. Психологът поднася различни тероии как може да  приучим децата да се хранят сами, да ядат така омразните им зеленчуци и целият този процес да не е каране, а насърчаване. Лата изследва и някои старомодни подходи във възпитанието като наказването в ъгъла и писането на черни и червени точки, прилагайки ги в модерен вариант, за да докаже, че може да са ефективни и днес. Някои от най-интересните му методи са свързани с използването дори на микровълновата фурна в помощ на възпитанието.

Едно от най-важните неща, над които психологът ни кара да се замислим, е, че като родители ние сме вътре в ситуацията и действаме емоционално (и добре, че е така!), затова понякога не можем да преценим трезво и почти губим разума си. А в повечето случаи проблемите са ясни, причините – очевадни, а решенията смешно лесни. Трябва просто да се видим с чуждите очи. Найджел Лата ни дава точно тази възможност – да се погледнем отстрани, за да се справим със ситуацията и отново да действаме емоционално, но този път с позитивна емоция.

[ + ]