fb
БиблиотекитеНовини

Представят 40 издателства и 28 автори в седмото „Фоайе на книгата с автограф“

2 мин.

Общо 40 издателства ще бъдат представени в седмото издание на форума „Фоайе на книгата с автограф“ във Велико Търново. В дните до 28 април са предвидени срещи с 28 автори, множество изложби и книжни щандове, съобщи доц. Калина Иванова, директор на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново, цитирана от БТА.

Официалното откриване ще се състои на 14 април в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“, съвместно с началото на Международното изложение „Културен туризъм“. Ще бъдат представени българските издателства с най-новата си книжна продукция. До края на месеца в различни локации, с читатели от различни възрастови групи ще се осъществят срещи с писатели, артисти и художници. Графикът на срещите с писателите Александър Секулов, Неда Антонова, Иван Станков, Анчо Калоянов, Маргарита Петкова, Добромир Банев, Виктория Бешлийска, Мария Донева е публикуван на страницата на библиотеката. Сред авторите, които ще зарадват читателите си с най-новите си изследвания, са професорите Николай Овчаров, Пламен Павлов, Милко Палангурски, Боян Чуков и много други.

По случай своята 30-годишнина издателство „Хермес“ ще дари 500 книги, които ще бъдат разпределени между библиотеките и читалищата във Великотърновска област. Регионалната библиотека ще закупи над 1000 нови книги на обща стойност 20 хиляди лева от своя бюджет, а общата стойност на даренията от различните издателства е близо 16 хиляди лева. Целта е да бъдат попълнени фондовете за всички отдели, включително детските и чуждоезиковите.

Новите книги с историческа тематика на издателство „Атея“, посветени на Вазов и Ботев, както и предстоящото издание за проф. Иван Шишманов от Бойко Беленски ще бъдат част от дискусията „Епопея на незабравимите в прозата“.

Сред акцентите в тазгодишния форум ще е отбелязването на 120 години от рождението на Ангел Каралийчев, затова част от проявите ще бъдат в община Стражица – родното място на писателя. Издателство „Фабер“ ще представи автобиографичната книга „Спомени от Вефа“ на певеца Христо Кидиков на 15 април. Великотърновската писателка Елена Чамуркова, автор на книгите „Обществена поръчка“, „Изнудвачът“ и „Заговорът“ ще се срещне със свои читатели във Велико Търново и село Самоводене. На 27 април в голямата зала на общината писателят Георги Господинов ще разговаря с читатели за книгата „Времеубежище“.

Изложбите в рамките на форума са посветени на връзката между илюстрацията и текста. Интерпретациите са представени от Виолета Белчева, Силвия Калоянова, Дамян Дамянов, Борис Стоилов и други.