fb
БългарияНовини

През септември отново ще разменяме „стара хартия за нова книга“

3 мин.

И този септември в 5 български града, ще можем да разменим стара хартия за нова книга. Тази година инциативата „Стара хартия за нова книга“ на „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“ ще се проведе в Бургас, Хасково, София, Русе и Велико Търново, а „Аз чета“ отново подкрепя събитието.

Условията за получаване на книга срещу стара хартия са прости. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 килограма стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника. Ако детето донесе повече от 5 килограма, ще получи подарък втора книжка – едно от двете специални издания на „ЕКОПАК България“ „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“. Едно дете обаче не може да получи повече от 2 книги.

Под надслов „Почисти и прочети“ „Стара хартия за нова книга“ стартира в Бургас на 7 септември от 10 до 13 ч. в Приморския парк, пред Пантеона.

Хасково посреща кампанията навръх празника на града на 8 септември от 10 до 13 ч. на сцената на пл. „Свобода“.

В София „Стара хартия за нова книга“ както винаги ще се проведе под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова и отново ще е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Инициативата ще се състои на 15 септември от 10 до 19 ч. на бул. „Витоша“ 37 пред Книжен център „Гринуич“.

Рекордьорите на кампанията от Русе за пета поредна година имат възможност да участват в събитието на 28 септември между 10 и 13 часа на пл. „Свобода“, пред Съдебната палата.

Велико Търново дебютира в кампанията на 29 септември от 10 до 13 часа в парк Марно поле, централен вход.

Събитията във всички градове се провеждат със съдействието на общините и регионалните библиотеки. По традиция всяка кампания протича под знака на специален литературен талисман от популярна детска книжка. Тази година малчуганите ще се забавляват с детективите Агата и Лари – героите от обичаната поредица на Стийв Стивънсън, публикувана на български език от издателство „ФЮТ“, основен партньор на каузата.

За шестте години в инициативата са се включили близо 37 540 деца. Малчуганите заедно със своите родители са предали за рециклиране 195,5 тона хартия и са получили 42 470 книжки. Така те са спасили от изсичане 2548 дървета.

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателствата „Ентусиаст“, „ФЮТ“ и инициативата „Забавното четене“. Каузата е подкрепена от издателствата „ТРУД“, „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Бард“, „Сиела“, „Софтпрес“, „Златното пате“, „Албо груп“. Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, webcafe.bg, detskiknigi.com, clubz.bg, Майко мила!, azcheta.com, az-deteto.bg, dnes.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg.