fb
БиблиотекитеНовини

Президентът на IFLA Дона Шийдър разгледа половинхилядолетни книги в Пловдив

1 мин.

Редки издания от специални колекции, част от които на над 500 години, разгледа по време на посещението си в Народна библиотека „Иван Вазов“-Пловдив президентът на Международната федерация на библиотечните асоциации и институции (IFLA) Дона Шийдър.

Тя е в България по покана на Българската библиотечно-информационна асоциация и фондация „Глобални библиотеки – България“ за откриването на Националната библиотечна седмица, което ще се състои във вторник сутрин.

„Много се радвам, че съм тук, в Пловдив, защото по време на пътуванията си рядко имам възможност да посещавам градове, различни от столиците на държавите. Но да дойда тук и да видя всички тези документи, да се уверя лично колко важна е тази библиотека, е голяма чест за мен“, каза Шийдър.

Представителите на библиотеката съобщиха, че в момента тече засилен процес по дигитализиране на хартиени издания, част от културното наследство на града, и съвсем скоро те ще бъдат достъпни в специален портал на сайта на институцията. Финансирането му е в размер на над 500 хил. евро по проект с подкрепата на Норвегия.

„Сигурна съм, че тези документи ще бъдат много популярни сред учениците и изследователите, защото са мнго редки не само за България, но и за света“, отбеляза Дона Шийдър. Неин гид сред редките документи беше награденият от ББИА през 2014 г. с отличието „Млад библиотекар на годината“ Петко Георгиев от отдел „Специални сбирки“ на НБ „Иван Вазов“.