fb
БългарияНовини

Приемат се предложения за Националната награда “Христо Г. Данов” за 2024-а

1 мин.
Печатницата на Христо Г. Данов в Пловдив, 1905 г.

Започна приемът на предложения за участие в новото издание на годишния конкурс за Националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура. Срокът за кандидатстване е 17 май 2024 г. включително, съобщиха от Министерството на културата.

Награди се присъждат в категориите: „Българско издателство“, „Автор на българска художествена литература“, „Преводач на художествена литература“, „Автор в областта на хуманитаристиката“, „Автор на издание за деца“, „Художник или дизайн и оформление на книга“, „Представяне на българската книга“ и „Библиотечно дело“ – библиотека и библиотекар. Връчва се е голяма награда за цялостен принос в националната книжовна култура от министъра на културата.

В конкурса, учреден през 1999 г. от Министерството на културата и Община Пловдив, могат да участват физически и юридически лица. Кандидатства се само с първи издания. В отделните категории се присъждат малка пластика, парична награда и диплом. Диплом получават и номинираните участници. 

Кандидатите трябва до 17 май да предоставят безвъзмездно два екземпляра от предложените от тях книги, придружени от формуляр за участие в конкурса, който може да се изтегли от тук!

Книгите и формулярът се приемат на адрес: Министерство на културата, София 1040, бул. „Александър Стамболийски“ № 17, за дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“.

Конкурсът се провежда в два кръга. В първия се определят номинациите, а във втория се взима решение за награждаването. 

Имената на победителите ще бъдат обявени на официална церемония на 7 юни 2024 г. в рамките на фестивала „Пловдив чете“.