fb
Ревюта

Преоткриване на 1001 приказни нощи

1 мин.
prikazki na sheherezada 1001 nosht

prikazki na sheherezada 1001 noshtКато малка умирах за приказките от 1001 нощ – за Харун Ал Рашид и прекрасната Шехерезада, за Али Баба и умната Моргиана. Дори птицата Рух, макар и доста страшничка, ме караше да искам още и още приказки. Наскоро извадих старото томче, но доста се стреснах – и от тежкия изказ, и от безбройните описания, които разваляха очарованието на спомените… Да, бях отново на път да се разочаровам от остарелите книжни спомени, докато не се сдобих с чисто новото издание „1001 нощ: Приказки на Шехерезада“ на изд. „Софт Прес“.

В книгата са събрани някои от най-любимите приказки на големи и малки – „Аладин и вълшебната лампа“, „Синдбад мореплавателят“, „Маруф обущарят“, „Али Баба и четирийсетте разбойници“, „Вълшебният кон“ и други, коя от коя по-любими. Тежкият изказ е изчезнал, сръчно заменен от приятно леещи се слова, песен за ухото на малкия читател. И въпреки че сякаш нищо не е променяно, книгата звучи достъпно и те кара да се потопиш в необичайния свят на Шехерезада. Мореплаватели, страшни бури, необитаеми острови и зли птици, несметни богатства и алчни предатели – вратите на Сезам се отварят, за да пропуснат любопитните в света на най-прочутата разказвачка Шехерезада.

Оформлението е чудесно (също като при „Нови приказки“ на Любомир Николов), а цената превръща книгата в прекрасен, леснодостъпен подарък. Затова потъркайте старата лампа, намислете си желание и нека духът от бутилката ви донесе късмет!

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.