fb
СпециалниЧети повече

Принцеса Анабел и злият Чутурко – новите герои на Дулово

3 мин.

Принцеса Анабел и драконът Чутурко са най-новите герои в местната митология на силистренския град Дулово. Създадоха ги ученици от СУ „Васил Левски“ с помощта на писателката Радостина Николова, гостуваща им по програмата „Забавно лято“.

„Беше наистина весело. Освен че създадохме история, играхме, децата правиха живи картини по мотовете, гонихме се и какво ли още не. А само като си помисля колко още хубави активности са им приготвили организаторите за тази седмица!“, не скри вълнението си след срещата с малчуганите от Дулово авторката на Мотовете и Елена Вундаба.

Николова е един от авторите, които пътуват до различни населени места в тютюневите региони в страната в рамките на кампанията „Забавно лято“, организирана от фондация Bcause с финансовата подкрепа на Филип Морис България. В рамките на 2 часа те създават заедно истории, разговарят за любимите книги на децата и за нуждата от четенето като цяло. Досега в подобни срещи се включиха Никола Райков и Диана Петрова, а на 22 август е и последното гостуване от писателската поредица – Ради Николова ще бъде при децата в с. Слащен, общ. Сатовча.

Прочетете цялата история за Анабел и Чутурко, създадена от децата от Дулово и разказана от Радостина Николова:

Имало едно бедно момиче Анабел, което живеело с баба си и дядо си. Били щастливи. Случило се така обаче, че възрастните хора се разболели и им трябвали пари за лечение. Тогава Анабел решила да отиде да открадне златото, което злият огнедишащ дракон Чутурко пазел, дремейки в един вулкан. Отишла при него и още докато спял, нагласила голяма клетка над главата му. После натоварила няколко торби със злато, но тъкмо да си тръгне и драконът се събудил.

Разгневил се, но точно тогава Анабел дръпнала въжето, което държало клетката, и тя паднала отгоре му. После го уцелила със стреличка, напоена с приспивателно, която духнала през сламка. Изтичала до селото да извика всички мъже, които дружно сложили край на живота му.

Станало ясно, че драконът, когато убил краля и кралицата преди много, много години и се настанил в двореца, го бил преобразил на вулкан. Разтопил всичко с огън и то забълбукало в лава. Сега обаче нямало вече огън, нито дракон и дворецът се разкрил с цялата си прелест отдолу.

Тогава пък бабата и дядото признали своята тайна. Анабел не била просто обикновено бедно момиче, а дъщерята на кралското семейство, която те спасили преди да бъдат убити.

Така добрата принцеса отново се възкачила на трона, а цялото богатство на дракона разпределила между хората.

Вижте и галерия с някои от най-любопитните моменти от срещата:

[ + ]