fb
НовиниПо света

Разследване за ExxonMobil е най-добра бизнес книга на 2012

2 мин.

Разследването „Private Empire: ExxonMobil and American Power“ („Частна империя: ExxonMobil и американската власт“), посветено на опериращия в сериозна потайност петролен гигант ExxonMobil, получи наградата на Financial Times и Goldman Sachs Бизнес книга на годината за 2012, съобщи FT.com.

Наградата, давана на книгата с „най-завладяващ и приятен поглед върху проблемите на съвременния бизнес“, бе връчена на автора – двукратния носител на наградата Пулицър Стив Кол – в четвъртък вечер в Ню Йорк. Той получи и чек за ?30,000, а петимата му подгласници във финалния подбор на журито – по ?10,000.

„Private Empire: ExxonMobil and American Power“ влиза надълбоко в тайните на ExxonMobil, започвайки с инцидента на платформата Exxon Valdez през 1989 г. и обръщайки сериозно внимание на разлива след експлозията на платформата Deepwater Horizon в Мексиканския залив през 2010 г. Отличието за книгата от FT и Goldman Sachs идва само няколко седмици след убийството на един от ръководителите на петролната компания Никълъс Мокфорд в предградие на Брюксел.

„Частна империя“ е изпълнена с юридически факти, но и нюанси – написана е изключително добре и покрива огромния геополитически отпечатък и влиянието, което Exxon има. Никоя друга книга сред финалистите тази година не ни дава толкова много информация, която не знаехме досега“, каза по време на церемонията редакторът във Financial Times и председател на журито за конкурса Лайънъл Барбър.

Стив Кол е щатен автор на The New Yorker и президент на непартийната Фондация „Нова Америка“. Носител е на награда Пулицър за аналитична журналистика през 1990 г. по време на престоя си в Washington Post, като е управляващ редактор на медията в периода 1998 – 2004 г. Автор е на шест книги, сред които и „Призрачни войни“ (Арго Пъблишинг), за която също получава Пулицър през 2005 г. за нехудожествена литература.

През 2011 година наградата на Financial Times и Goldman Sachs Бизнес книга на годината бе връчена на ‘Poor Economics’, писана в съавторство между преподавателите в Масачузетския технологичен инстиут (MIT) Абхиджит Банердже и Естер Дюфло.

Галерия от награждаването можете да видите тук.