fb
НовиниПо света

Продадоха на търг стол на Дж. К. Роулинг за 400 хил. долара

1 мин.

Dzhoan RoulingСтолът, на който британската писателка Джоан Роулинг e седяла, докато е създавала първите две книги от поредицата за Хари Потър, беше продаден на търг в Ню Йорк за 394 хил. долара, съобщава „Дневник“. Сумата надхвърля близо четири пъти предварителните очаквания от около 65 хиляди.

Дъбовият стол е на почти 90 години и вече е продаван няколко пъти за благотворителност. Това, което го прави уникален и толкова ценен, са надписите, дело на самата писателка.

Надписите върху стола гласят „Написах Хари Потър, докато седях на този стол“, „Може да не ме намираш за красива, но недей да съдиш по външния вид“, „Хари Потър“ и др. Има две изрисувани светкавици, които са символът на момчето магьосник.

Купувачът също получава и ръчно написано от писателката писмо:

През 1995 г. получих четири различни кухненски стола и този се оказа най-удобният, поради което заслужи постоянното място пред пишещата ми машина. Той ме подкрепяше, докато пишех „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и стаята на тайните“. Моето носталгично Аз много страда, че ще го загубя, но гърбът ми – не.стол на роулинг

Новият собственик на стола е избрал да остане анонимен. Продавачът пък заяви, че е много
изненадан от сумата и ще дари 10% от нея за благотворителната организация на Роулинг „Лумос“. Самата писателка дарява стола си за благотворителен търг преди повече от 10 години.

Междувременно Роулинг се готви за премиерата на пиесата „Хари Потър и прокълнатото дете“ и публикуването й.