fb
БългарияНовини

Проект на НБУ популяризира българските класици чрез очилата им за четене

2 мин.

Нов български университет осъществява образователен проект „Очила за четене в подкрепа на четенето“, който има за цел да популяризира произведения на значими български автори с безспорен принос към развитието на литературата. В пилотната фаза са включени Димитър Димов, Леда Милева, Атанас Далчев, Вера Мутафчиева, Дамян Дамянов и Валери Петров.

За целите на проекта са изработени 20 броя очила с различни рамки и диоптри от +1.50 до + 3.50 по модела на такива, които авторите са носели. Готовите очила вече се продават в книжарницата на Център за книгата в кутийки с логото на НБУ, имената на писателите и избрана сентенция от техни творби. В книжарницата е подредена секция с книги на писателите и сувенирните им очила.

Авторите на проекта вярват, че очилата на големите автори ще насърчат купуването и четенето на повече от 45 заглавия, между които „Тютюн“, „Поручик Бенц“, „Осъдени души“ на Димитър Димов, „Зайченцето бяло“, съчинения в 4 тома на Леда Милева, „Бяла приказка“, „Африкански бележник“, трите тома „Избрано“ на Валери Петров, „Прощална разходка“ на Дамян Дамянов, „Летопис на смутното време“, „Случаят Джем“ на Вера Мутафчиева, писмата, поетическите преводи, „И сърцето най-сетне умира“ на Атанас Далчев и др.

НБУ ще продължи да развива „Очила за четене“, като включва и други български писатели, а също така и популярни международно признати литературни творци. Проектът е в подкрепа на Националната стратегия за учене през целия живот 2014-2020 г. в контекста на продължаващото обучение на възрастни, неформалното обучение и самостоятелно учене. Финансиран е от Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството и е реализирана по идея на доц. д-р Васил Гарнизов, член на университетското Настоятелство.

[ + ]