fb
НовиниПо света

Проектът „Буковски в Бронз“ цели паметник на Чарлз Буковски да бъде построен до стотния му рожден ден

2 мин.

Историческият музей на Сан Педро стартира проекта „Буковски в Бронз“ – кампания, която цели да бъде издигната статуя на Чарлз Буковски до 100-годишнината от рождението му на 16 август 2020 г., съобщава сайтът kcrw.com. Легендарният поет и романист живее в пристанищния град Сан Педро от 1978 г. до смъртта си през 1994 г., пишейки там някои от най-добрите си произведения.

Кампанията на платформата GoFundMe и набирането на средства стартират днес, на 99-ия му рожден ден, и вече са събрани близо 1000 долара. За начинанието историческият музей на Сан Педро е избрал световноизвестния скулптор и жител на Сан Педро Юджийн Дауб да работи по паметника. Окончателният дизайн на статуята ще бъде създаден в сътрудничество между Дауб и вдовицата на Буковски, Линда Лий Буковски, която е дала одобрила проекта. В платформата GoFundMe е публикуван кратък документален филм за тяхното сътрудничество.

Роден в Андернах, Германия, през 1920 г., Буковски се мести в Лос Анджелис, когато е на три години. Един от най-плодотворните поети, писатели на кратки разкази и романисти на своето време, той е известен с мрачното си изобразяване на живота в Лос Анджелис. Мести се в Сан Педро, ядосан от промените в Холивуд преди Олимпиадата от 1984 г. и желае да промени разгулния си начин на живот.

Почитатели на Буковски пътуват до града, който Буковски е избрал за свой последен дом, от цял свят.

„Паметникът на Буковски ще стане важен монумент“, казва основателката на Музея на наследството на Сан Педро и автор на идеята Анджела Ромеро. „Не само ще бъде почетен животът му в Сан Педро, но и ще бъде създадено място, където почитателите му да се събират и да се чувстват свързани с него за години напред.“

Снимка на публикацията: kcrw.com