fb
БългарияНовини

Стефан Цанев представя „Небесна гледна точка“ в София

2 мин.

Последната поетична книга на Стефан Цанев „Небесна гледна точка“ (изд. „Жанет 45“) ще бъде представена утре – 11 април, от 18 ч., в Съюза на архитектите в България. Модератор на премиерата ще бъде Светлозар Желев и ще се проведе със специалното участие на Владимир Пенев.

„Небесна гледна точка” съдържа стихотворения, които българският драматург и поет е писал през ХХІ век, но са включени и няколко по-стари. Неговата поезия разглежда въпросите за живота, Вселената и нашето място на всичко това.

Самият Стефан Цанев казва за книгата си, че „няма нищо по-тъжно от това да надживееш изкуството си. За поета е все едно дали е жив, или е умрял.  Ако те помнят, ако те четат – жив си. Не те ли четат, не те ли помнят – и да са жив, мъртъв си. Жестоко е, но е истина. Изкуството е съпротива срещу смъртта.“

„А какъв е смисълът на живота? Какво представляваме ний, 
с нашите жалки боричкания за власт, за слава и за богатства, 
с нашите войни и убийства върху тази третокласна планетка, 
кръжаща около звезда-джудже в покрайнините на провинциална 
галактика, забутана сред гъмжилото от милиарди галактики 
в черната утроба на Вселената? Забелязва ли ни някой отгоре?
Тази книга е пълна с много други въпроси, каквито хората, 
затънали в блатото на битието, предпочитат да не си задават. 

И може би са прави. Затова:

Не четете тази книга – ще ви натъжи.
Истините не са вкусни – яжте весели лъжи! “
Стефан Цанев

Стефан Цанев е роден през 1936 г. в с. Червена вода, Русенско. Той е поет, писател и драматург с огромен принос към българската литература и театър. Стиховете и пиесите му са превеждани на множество различни езици, включително китайски, монголски, арабски и иврит. Истински майстор на поезията, която, казва той, е най-висшето изкуство.


Можете да намерите стихосбирката на Стефан Цанев в Ozone.bg.