fb
Не пропускайтеПанаирът

Проектът на художника Дамян Дамянов „Под езика“ излиза офлайн като изложба в НДК

2 мин.

Типографският проект на художника Дамян Дамянов „Под езика“ ще излезе от онлайн пространството и ще ни посреща на живо под формата на изложба на Пролетния базар на книгата в НДК, която ще бъде открита на 24 май от 14:00 часа на сцената на базара. Всички 60 идеограми от 2016 и 2017 г., както и определенията на взелите участие в проекта, ще бъдат публикувани и в типографската книга „Под езика“.

Графичният експеримент на Дамянов стартира във Facebook през 2016 г., включвайки трансформации на кирилски букви в идеограми. Чрез графична намеса в първата буква на всяка от думите се превръща в минималистична илюстрация или подсказва нейното значение.
 „При тези метаморфози абстрактните по същество буквените знаци се превръщат в идеограми, т.е. те изразяват концепция, чрез лаконична образност“, обяснява той.

Точно преди година от тази страница започна един графичен експеримент. За удобство го дефинирах като „проект“, но опреде…

Posted by Дамян Дамянов – художник / Damyan Damyanov – artist on Thursday, April 20, 2017

За второто издание на проекта, след като изобразява нови 30 идеограми, Дамянов кани 60 представители на българската култура – известни писатели, журналисти, художници, преподаватели и др., да дадат кратко определение или интерпретация на шейсетте думи. Някои от тях са добре познати от телевизионния екран, от текстовете им в печатни и електронни издания, от творческата им работа или преподавателската им дейност, други не са чак толкова популярни, а за трети ще чуете за пръв път. Всички те обаче споделят общия език и са намерили своето място именно в този проект, убеден е художникът.

„Всяка от трийсетте кирилски букви не само подсказва или илюстрира по лаконичен начин значението, но и поставя началото на различна дума. Думите, на които се спрях в „Под езика“, са както с непреходна актуалност – често употребявани в устната и писмената реч, така и утвърдени или налагащи се чуждици, тъй като смятам, че именно те обогатяват най-интензивно езика ни през последните години и показват, че той е жив организъм, който непрекъснато се развива“, разказва Дамянов.

В началото на май Дамян Дамянов бе отличен и с Националната награда „Константин Константинов” за принос в книгоиздаването за деца в категория „Илюстратор“. „Тази награда означава много за мен, защото я получавам именно в родния ми град Сливен, където съм направил първите си стъпки към книгата“, каза художникът специално за „Аз чета“ минути след награждаването на Фестивала на детската книга.

Чуйте цялото интервю във звуковия файл: