fb
Днес на ПанаираПанаирът

Пролетен базар на книгата 2017: Ден първи

3 мин.

Кой е един от най-сигурните признаци, че пролетта настъпва? Пролетният базар на книгата, разбира се.

По традиция през май НДК се превръща в място за среща на читателите с техните любими книги от над 100 издателства. Пролетното изложение се организира от Асоциация „Българска книга“ и ще продължи от 23 до 28 май с медийното партньорство на Аз чета – AzCheta.com.

Не пропускате да следите специалната ни секция „Панаирът“, където ще отразяваме най-интересното от събитията през седмицата, а в рубриката „Днес на Панаира“ ще може да си изберете тези, които бихте искали да посетите на живо.

10:00 – 18:00
Пролетен базар на книгата 2017 с „Аз чета“ и приятели

За пръв път „Аз чета“ ще има собствен щанд на изложението – Б19 на ляв полуетаж, като заедно с нас ще бъдат и носителите на Награда „Бисерче вълшебно“ Радостина Николова, Никола Райков и илюстраторът Мая Бочева.

Във всеки от дните на Базара ще можете да се включите в една от нашите игри, а във вечерните часове сме подготвили специална програма от срещи. Тази вечер ни гостува художникът Дамян Дамянов – не пропускайте разговора!

 

Официално откриване на Пролетния базар на книгата 2017 ще се състои в Централно фоайе на НДК с начален час 11:00.

 

12:00, щанд Б8
Представяне на новите книги от поредицата „Вълшебната планина”

„Крузо” от носителя на Германската литературна награда Луц Зайлер, превод Любомир Илиев.

„В свободния свят” от австрийския писател Норберт Гщрайн, превод Любомир Илиев.

Представя: изд. „Атлантис-КЛ”

 

17:00, щанд 328
Книга с автограф – Емил Андреев

„Емил Андреев е последният български писател, който може да разказва чудеса, без да лъже.” – Иван Станков

Представя: изд. „Хермес”

 

18:00, сцена / ляв полуетаж, НДК
Представяне на новите книги от поредицата „Ветровете на промяната”

Какво е да живееш в интересни времена? Всеки ще намери своя отговор в романа на Иганци Карпович – Полша, в семейната сага на Петер Крищуфек – Словакия, в разказите на Иржи Хаичек – Чехия и в пиесите на Матей Вишниек – Румъния.

Ще гостуват преводачите Йорданка Трифонова, Лилия Рачева, Асен Милчев.

Представя: изд. „Гея-Либрис”

 

18:00, щанд 327
Среща с автограф – Йорданка Белева

„Любовта, граматиката, скръбта – това са изпитаните теми на Йорданка Белева. Но тя вече не се нуждае да ни показва колко остроумно и деликатно може да конструира своя стих. Дана бодва, нажалява, разстройва, без да се интересува от последствията.” – Марин Бодаков

Представя: изд. „Жанет 45”

 

19:00, щанд 327
Среща с автограф – Димана Йорданова и Петър Чухов

Новата стихосбирка на Петър Чухов „АДdicted” продължава посоката от предишната книга на автора – „Сбогуване с нарцисизма” – и събира както съвсем кратки, така и по-дълги текстове. читателите си, но след нея остава усещането за пречистеност и странен оптимизъм.

„Книгата на Димана Йорданова ще донесе голям успех и труден въпрос. Успехът ще върне усещането, че освен чувство за ирония и самоирония, в стиховете трябва да има и съдба. Въпросът е: къде ще отиде, когато сърцето е обходено докрай под толкова аплодисменти? И в двата случая книгата си заслужава до последен ред. И дъх.” – Александър Секулов

Представя: изд. „Жанет 45”

 

19:00, Място: сцена / ляв полуетаж, НДК
Представяне на „Добре че умря Джузепе” на Антон Стайков

Представяне на сборник с разкази на Антон Стайков с графики на Любен Зидаров под редакцията на Надя Радулова и с думи за книгата от Дарин Тенев и Биляна Курташева.

Представя: изд. „Жанет 45”

[ + ]