fb
Днес на ПанаираПанаирът

Пролетен базар на книгата 2017: Ден пети

8 мин.

По традиция събота е най-натовареният и оживен ден на Пролетния базар. За да не се изгубите, ви представяме всички събития от петия ден на изложението и напомняме, че за шеметна разходка сред книгите на близо 100 издателства, за попълване на лични библиотеки или правене на прекрасни книжни подаръци остава само още ден.

 

10:00 – 18:00 часа
Пролетен базар на книгата 2017 с „Аз чета“ и приятели

За пръв път „Аз чета“ ще има собствен щанд на изложението – Б19 на ляв полуетаж, като заедно с нас ще бъдат и носителите на Награда „Бисерче вълшебно“ Радостина Николова, Никола Райков и илюстраторът Мая Бочева.

Във всеки от дните на Базара ще можете да се включите в една от нашите игри, а във вечерните часове сме подготвили специална програма от срещи.

 

10:00, сцена / ляв полуетаж, НДК
„Пенчо Славейков и духовните дарове на България”

Един разговор за познатия и непознатия Пенчо Славейков и неговото културно наследство като духовен дар от световен мащаб.

Представя: изд. „7 лъча”

 

11:00, сцена / ляв полуетаж, НДК
Денят на Елмър

Маскирайте се в най-ярки цветове и елате да празнуваме деня на любимия ни кариран слон Елмър! Ще четем, ще изрязваме, ще оцветяваме, ще разберем каква е къщата на Елмър с много настроение и весели истории.

Представя: изд. „Жанет 45”

 

12:00, сцена / ляв полуетаж, НДК
Представяне на сборника „Да оцелееш като родител” от екипа на „Майко Мила!”

„Да оцелееш като родител” от създателките на сайта Майко Мила! е книгата, с която ще се откриете, ще ви олекне или просто ще се заливате от смях! Дори в най-трудните моменти. Или най-вече тогава. Защото тези две „малко хахави, но добронамерени жени”, както самите те се описват, правят това, от което бъдещите майки имат най-много нужда – споделят личен опит.

Представя: изд. „Сиела”

 

12:00, щанд 327
Среща с автограф – Георги Господинов

„Ако не четете този текст, той не съществува. И това е първото чудо на четенето. Всяка книга, която стои затворена в библиотеката, е като онова спящо царство от приказката. Ако отвориш книгата и зачетеш малко, царството оживява. Има някаква магия, която се получава от срещата на поглед и буква.“ – Георги Господинов, „Невидимите кризи”

Представя: изд. „Жанет 45”

 

13:30, Литературен клуб „Перото”
Представяне на списание „Granta”

Представяне на новия брой № 8 на списание „Granta” с тема „Най-добрите млади амери-кански романисти”.

Представя: изд. „Жанет 45”

 

14:00, сцена / ляв полуетаж, НДК
Представяне на книгата „Езотеричното християнство”

Представяне на новата книга на Светлозар Жеков, автор на „Богомилството – светлината на бездната”.

Представя: изд. „Асеневци”

 

15:00, сцена / ляв полуетаж, НДК
Европа на младостта – моят свят, моята дума

Представяне на пет избрани романа за млади читатели: „Ема лети” от Мая фон Фогел, „Приказка за Синьото кълбо” от Андри Снайр Магнасон, „Остров Боуен” от Сесар Майор-ки, „Като на филм” от Винко Мьодерндорфер, „Сребърното момче” от Кристина Улсон.

Представя: изд. „Ергон”

 

15:30, щанд 327
Среща с автограф – Ромина Беневенти

Перото на Петя Кокудева и цветовете на Ромина Беневенти стават неразделни. И заедно дават живот през 2012 г. на „Лулу”, малка книжка със стихчета за деца (изд. „Жанет 45”). Следват „Малки същества” (2014 г.) и „Питанки” (2016 г.), изпълнена с въпросите на малкото момченце Питанка, в което са се превъплътили Петя и Ромина.

Представя: изд. „Жанет 45”

 

16:00, сцена / ляв полуетаж, НДК
Антична класика

Ще бъдат представени последните издания на Нов български университет, свързани с античността – поредицата от преводи на старогръцките автори Херодот, Платон и Епиктет, както и превърналото се в научна класика изследване „Траките” от проф. Георги Михаилов.

Книгите ще представят Йордан Ефтимов, Георги Гочев и Владимир Маринов, а избрани откъси от тях ще прочете известната актриса и театрален режисьор Ева Волицер.

Представя: Издателство на Нов български университет

 

16:00, щанд 328
Книга с автограф – Иван Русланов

Иван Русланов работи като журналист в БНР. Той има издадени няколко книги и е носител на много литературни награди. Последният му роман – „Среднощни светлини”, излезе със знака на „Хермес”.

Представя: изд. „Хермес”

 

16:00, щанд 211
Представяне на историческата трилогия „Времето на меча” от Ян Уве Екеберг

Една от най-забележителните исторически саги на ХХI век. Състои се от три романа – „Времето на меча”, „Кралеубийците” и „Светият олтар”.

Представя: изд. „Персей”

 

16:00, щанд 337
Среща с автограф с Владислав Христов и книгата му с публицистика „Продължаваме напред”

„Убийствена ирония, сарказъм и нескрита тъга по изгубената духовност – това е! Кратки-те публицистични текстове, памфлетите и жлъчните фейлетони, събрани в този сборник, показват пределно ясно неотстъпчивата позиция на автора към онези неща от днешния ни живот, които вече сме на път дори да престанем да забелязваме.” – Христо Карастоянов

Представя: изд. „Ерго”

 

17:00,  сцена / ляв полуетаж, НДК
Представяне на „Точка. Нов ред” на Нели Пигулева

Нели Пигулева е родена в гр. Русе, завършила е Литературния институт в Москва. Ра-боти като журналист, превежда стихове и проза, занимава се с литературна история. Редактор е на русенското списание за литература и култура „Брод”. „Точка. Нов ред” е четвъртият й поетичен сборник – след „Шах с царицата”, „Сеч” и „Пясък в обувките”.

Представя: изд. „Хермес”

 

17:00, щанд 327
Среща с автограф – Весела Тотева

„В наркоманския начин на живот няма ценностна система, не можеш да вярваш на никого, дори на себе си. Лъжат те, лъжеш, крадат от теб, крадеш и ти. Готов си да минеш през с годините градени връзки, през приятелства, през роднини, готов си да дадеш всичко от себе си за една доза. В наркоманския живот няма истинска любов, небето не е синьо, трева-та не е зелена. Всичко е мрак и очакване за поредната доза и после пак. Луташ се в мъглата на объркания си мозък, търсиш се и не откриваш причини да се намериш, загубваш смисъла на всичко. Всичко е само една-единствена дума: хероин.” – откъс от „Падение и спасение”.

Представя: изд. „Жанет 45”

 

17:00, щанд 337
Среща с автограф с Ивайло Радев и стихосбирката „Палимпсест”

„Докато мислех как и дали читателите ще възприемат архаичното понятие в заглавието на книгата, означаващо оригинален текст, отстранен чрез търкане или промиване, след което на негово място е въведен друг текст, прозрях колко точно всъщност «палимпсест» назовава сегашността ни.” – Теменуга Маркова

Представя: изд. „Ерго”

 

18:00, сцена / ляв полуетаж, НДК
Здравка Евтимова, представяне на сборника „Юлски разкази”

Поетът Валентин Дишев определя прозата на Здравка Евтимова като митически реализъм, основаващ се на способността на писателката да създава съвременни митове. Чрез суров реализъм и фина психологическа нюансираност в изграждането на героите Евтимова достига до истини, чиито корени черпят сила от миналото и проектират прозрения за бъдещето.

„Юлски разкази” е сборник, който докосва духа и разума, книга, в която талантът е синоним на самота. Пространство, в което човешката обич има много измерения и всяко едно от тях е врата към отделна вселена. Смешни до болка на места и тъжни до сълзи след няколко страници, тези разкази са пътеки, които учат сър-цето да се бори и издържи, а ума – да побеждава.

Представя: изд. „Жанет 45”

 

18:00, щанд 214
Среща с автограф с Иван Кънчев, Ивомир Колев, Марио Мишев

Иван Кънчев, Ивомир Колев, Марио Мишев за създатели на сайта bulgarian-history.org. Ав-тори са на книги и списания, сред които е и трилогията „Българската история в 100…”, в която са представени бележити личности, значими събития и интригуващи дестинации. На срещата читателите ще могат да поговорят с авторите за българската история и да получат автограф от тях.

Представя: БГ Учебник

 

19:00, сцена / ляв полуетаж, НДК
„Южна проза” – представяне на тримата лауреати в категория „Проза” от тазгодишния конкурс „Южна пролет”.

Срещнете заедно Деси Нико с романа „Алиса и петък вечер”, Горан Атанасов със сборника с разкази и пъте-писи „Ще се върна в седем” и Георги Караманев с романа „И додето се раждат лъчите”!

Представя: „Клуб 8”