fb
НовиниПо света

Протестиращи превърнаха президентство в обществена библиотека

3 мин.
Снимка: La Prensa Latina Media

Ръчно рисувана табела виси пред секретариата на президента на Шри Ланка, на която пише „това вече е библиотека“. Комплексът от колониалната епоха, който беше щурмуван от хиляди протестиращи на 9 юли, вече разполага само с книги, пише La Prensa Latina Media.

Сградата с изглед към морето, построена през 1930 г., беше превзета от протестиращи, ядосани от тежката икономическа криза, засегнала Шри Ланка, като те разбиха защитните бариери и нахлуха в секретариата, кабинета на министър-председателя и президентския дворец. Бившият президент Готабая Раджапакса беше принуден да напусне резиденцията си, а по-късно да избяга от страната и да подаде оставка от поста си, тъй като протестите бушуваха срещу него в цялата страна.

Дни по-късно демонстрантите се съгласиха да върнат контрола над повечето правителствени съоръжения – след дни на обикаляне из президентския дворец и правене на снимки – но президентският секретариат в сърцето на Коломбо остава в ръцете им като символичен трофей на безпрецедентния бунт.

Два реда столове и колекция от около 40 000 книги, дарени от протестиращите, сега заемат входното антре на необароковата сграда, построена по време на британската колониална епоха и някога използвана като законодателен съвет на Цейлон (колониалното име на острова).

„Това, което имаме тук, е единствената библиотека в света, създадена от протестиращи за хората в страната, това е библиотеката на любовта, защото битката, която имахме, беше битката на любовта“, каза пред ЕFE Пратиба – библиотекар доброволец, който сега се грижи за съоръжението.

След повече от седмица от началото на протеста около 500 000 души са посетили сградата от отварянето на библиотеката.

„Понякога сградата е толкова пълна, че дори не можем да дишаме“, каза друг доброволец, след като е работил дълги часове, докато хиляди хора се редят на опашка отвън, за да надникнат в библиотеката на хората.

Сградата е близо до един от основните лагери на протестиращите, които са окупирали района повече от 100 дни и често се появяват в секретариата следобед, за да четат списание или да подремнат. Библиотеката е последният притегателен център за столицата, въпреки че повечето дейности в страната са затворени поради липсата на гориво и икономическата криза.

Местните често се появяват, за да се снимат със символите на бунта, да видят вътрешността на сградата или да направят видеоклипове за социалните мрежи.

„Тази сграда беше секретариат на президента, като сърцето на тази страна, всички документи и ценности бяха тук, но 75 години не получихме нищо за хората от тази сграда. Това, което искахме да направим, беше да дадем нещо на нашите хора“, каза Пратиба.

Всички заглавия в библиотеката – с теми от толкова широк спектър като митология, право, будизъм, стари козметични каталози и „Повест за два града“ на Чарлз Дикенс – са маркирани със слогана на движението: „Върви си у дома, Гота“, отнасящ се до Раджапакса.

Банери, поставени в президентския секретариат в Коломбо. На книга е изписано „#GoHomeGota“, лозунгът на протестите./Снимка: Bhavya Dore

След като осигуриха оставката на бившия президент, протестиращите заявиха, че ще върнат сградата на правителството, но само когато на власт дойде некорумпирано правителство.