fb
Ревюта

Queen Victoria’s Bathing Machine – да се къпеш по кралски

2 мин.

Queen Victoria's Bathing Machine - Gloria Whelan„Queen Victoria’s Bathing Machine” (изд. „Simon & Schuster“) от Глория Уейлин (Gloria Whelan) е перфектният пример за това как може да запалиш децата по история, като им я представиш по интересен и забавен начин. Римуваният разказ за машината за къпане на кралица Виктория е написан увлекателно и занимателно, а освен това е базиран на реални събития.

Когато за първи път чух “машина за къпане”, си представих нещо като система за къпане. Но се оказа точно машина за придвижване в морето, която позволява на човека вътре да се съблече и да влезе директно във водата. По този начин остава прикрит от чужди погледи и може да се наслаждава на къпането. Ако се чудите за нуждата от подобно чудо, то е било използвано в миналото в името на благоприличието.


И макар принц Алберт да не е човекът, измислил тези машини, той е проектирал конкретната, за която се разказва в книгата. Вярвал е, че морската вода е полезна за здравето, и е насърчавал кралица Виктория да се къпе. Машината за къпане може да се види днес на плажа, принадлежащ към Озбърн Хаус на остров Уайт, Великобритания.

Queen Victoria's Bathing Machine - Gloria Whelan

Машина за къпане на остров Уайт, Великобритания (снимка: dailymail.co.uk)

Глория Уейлин разказва в римувана форма за желанието на кралица Виктория да се разхлади в морските води, но нуждата да спазва благоприличие води до идеята на Алберт, който е готов на всичко, за да зарадва своята съпруга и да й помогне да постигне така жадуваната наслада.

Историята е поднесена забавно и ще се хареса на малките деца, за които това би представлявало игра. Красивите илюстрации на Нанси Карпентър допълват разказа и придават още весели нюанси.

Осъзнавам, че подобно книга вероятно не би се сторила интересна на българския пазар, но наистина е идеалният пример как би следвало да възпитаваме любовта на децата към историята. А после те сами ще искат да научат още нещо и да допълнят познанията си.

А машината за къпане – и аз бях там, и аз я видях.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.