fb
НовиниПо света

Раби Аламедин печели наградата PEN/Faulkner за художествена литература

1 мин.

Раби Аламедин спечели наградата PEN/Faulkner за художествена литература с романа The Wrong End of the Telescope („Неправилният край на телескопа“), съобщи Асошиейтед прес.

Книгата е написана от второ лице за транссексуален лекар на име Мина, който работи в бежански лагер за сирийци.

„Този ​​роман изследва сложността на живота на бежанците и тънкостите на взаимоотношенията на Мина, разглежда многото ъгли на навременна и жизненоважна тема и изследва променящите живота избори, които хората са принудени да направят“, се казва в изявлението на журито. „Изящният език спира времето и изследва тънкостите на търсенето на убежище, заради геополитически проблеми, така и заради собствените навици.”

Аламедин е американец от ливански произход. Романът му An Unnecessary Woman е финалист в Американските литературни награди. Писателят ще получи 15 000 долара.

Филип Рот, Е. Л. Доктороу и Карън Джой Фаулър са сред предишните победители на PEN/Faulkner.

„Никой писател не може да погледне списъка с книги, спечелили наградата PEN/Faulkner, и да не почувства смирение и удовлетворение от това, че книгата му е включена сред тях“, каза Аламедин.

Миналата седмица PEN/Faulkner Foundation съобщи, че Опра Уинфри получава наградата за цялостни постижения, предоставена миналата година на Левар Бъртън.

[ + ]