fb
НовиниПо света

Ръст в приходите от книгоиздаване в САЩ за първото тримесечие

1 мин.

Приходите от книгоиздаване през първото тримесечие на годината в САЩ са достигнали $2.33 милиарда и бележат ръст от 4.9% спрямо същия период през 2016 според доклад на Асоциацията на американските издатели (AAP).  

Най-голям принос за увеличението имат продажбите на аудиокниги, които са с 28.8% по-високи от миналата година. Издателите отчитат също 8.2% прираст при книгите с твърди корици, докато приходите от електронни издания са намалели с 5.3% за същия период.

Докладът отдава растежа за тримесечието основно на “увеличени приходи в две от най-големите категории – книги за възрастни и университетски учебници и помагала” като печалбите от учебници отчитат ръст от 24.3% и достигат $470 милиона. Продажбите на издания с твърди корици при книгите за възрастни са се увеличили с 18.1%.

Спад в приходите от детска и тийнейджърска литература (янг адълт) през януари и февруари от съответно -6.7% и -18.7% сваля цифрата на общия растеж за индустрията до 4.9%.

От ААР припомнят, че докладът е обоснован на статистически резултати от текущата година, които ще бъдат преразгледани догодина. Всички цифри представляват нетните приходи на издателите, а не търговски или потребителски данни.