fb
Ревюта

„Разбита съм, това е моят дневник“ – наръчник за нови родители

3 мин.
Razbita sym, tova e moqt dnevnik Shanan Kalan

Razbita sym, tova e moqt dnevnik Shanan KalanКогато ставаш родител за първи път, често се оказваш психически неузрял, макар да си изчел тонове литература преди това или да имаш куп семейни приятели около себе си. С други думи, отглеждането на бебе малко наподобява ходенето на училище – хем трябва да си си написал домашното, хем трябва да си подготвен за нови предизвикателства и неочаквани обрати. И тъй като аз самата се изправям за втори път пред приключението да бъда майка, реших да си припомня какво ме очаква със забавния наръчник на Шанън Калън.

„Разбита съм, това е моят дневник“ (изд. „Ера“) е „алтернативна книга за изтощени родители“, написана по забавен и интерактивен начин, така че да помогне на новоизлюпени родители да погледнат от забавната страна на всички перипетии, свързани с отглеждането на едно дете през първата му година. В това да се смееш, плачеш, или пиеш вино няма нищо лошо, нито пък да си водиш дневник за отминалите дни с новия член на семейството. Тук има място да си запишеш важни дати, като поникването на първото зъбче или деня на прохождането. Можеш и да развихриш художествените си способности, ако предпочиташ да рисуваш, „като използваш червено вино и коркова тапа вместо печат“. А защо не дори да съставиш списък с нещата, които би направил(а), ако имаш свободен ден без бебе, или пък да оставиш някой и друг полезен съвет за порасналото си дете?

Докато четях, особено ми допаднаха цитатите, свързани с родителството. Ето няколко от любимите ми:

Нямаш представа колко много хора не харесваш, докато не се стигне до избора на име.

Да бъдеш родител означава да осъзнаеш, че знаеш само първия ред на която и да е детска песничка.

„Може да не успеем да подготвим бъдещето за децата си, но можем да подготвим децата си за бъдещето.“
Франклин Д. Рузвелт

Страхотното възпитание е някъде между „Не прави това“ и „О, все едно“.

Когато станеш родител, осъзнаваш, че можеш да правиш почти всичко с една ръка.

Razbita sym, tova e moqt dnevnik Shanan KalanВ „Разбита съм, това е моят дневник“ много ми хареса и възможността да запишеш семейни традиции или пък умения, които ти нямаш, но искаш детето ти да притежава. И това не е всичко! Тук има още: кръстословици, лабиринти, картинки за оцветяване, писане на хайку, игра на кръстчета и нули, илюстриране на дизайнерски памперс, рисуване на кратък комикс за отминалия ден, писане на съобщение за помощ с Морзовата азбука… Можеш дори да залепиш селфи на лицето си, лишено от сън, или на някой момент като горд родител, а за финал получаваш свое собствено удостоверение за отлично родителство пред лицето на умората“.

От самото начало до края Калън успява по творчески и оригинален начин да те стимулира да си откровен на всяка една страница, като често напомня, че е напълно нормално родителските победи да се редуват с провали и че е хубаво от време на време всеки родител да се самонаграждава и самоокуражава. Понякога изглежда много трудно да запазиш психическия си баланс и мозъка си в кондиция на фона на безсънните нощи, купищата мръсни памперси и аромата на повръщано, но с „Разбита съм, това е моят дневник“ всичко изглежда по-лесно, по-поносимо и по-весело. Ако имате приятелка, на която й предстои да става майка, то този наръчник би бил идеалният духовит подарък за нея.