fb
Книги и киноНовиниПо света

Разкритие от миналото – Дейвид Боуи щял да адаптира „1984“ за телевизионния екран

3 мин.
Дейвид Бауи, 1970

Неизвестен факт от живота на легендарния артист Дейвид Боуи заинтригува почитателите на музиката и литературата – Боуи е възнамерявал да създаде телевизионен мюзикъл по романа на Джордж Оруел „1984, съобщи американското списание за поп култура Rolling Stone.

Медията извади от архивите си пространно интервю на писателя, важна фигура в тaка нареченото „бийтпоколение“, Уилям Бъроуз с Боуи от 1974 г., в което музикалният идол споделя за амбициозния проект, който така и не се осъществява.

Романът антиутопия на Оруел, създаден през 1948 г., е не само любим на поколения читатели, литературните му качества са признати в цял свят. Днес се поставят пиеси по произведението, включва се в редица учебни програми, снимат се филми, организират се верижни четения и какво ли още не. Спокойно може да се каже, че това, което е било мрачно пророкуване в средата на миналия век, днес е плашещо близко до самата действителност. А според някои, дори съвпада с нея…

Amazon обяви през януари, че почти 70-годишният роман се е изкачил до първото място в класациите по продажби. Удивителният факт се дължи на изказване на съветничката на президента Тръмп, която нарече невярно изказване на Белия Дом „алтернтивни факти“. Бурната реакция на гражданите в социалните мрежи не закъсня – направен беше паралел с термина  от романа „двойнствено мислене“ (double thinking), описващ манипулативните методи за управление на тоталитарното правителство.

Познавачите на творчеството на Дейвид Боуи знаят, че темата за контрола и тоталитарното управление са широко застъпени в авторските му произведения, особено в албума „Диамантени кучета“. Една от песните там дори се казва „Големия брат“. В интервюто от 1974 г. той споделя:

Сега ще правя „1984“ на Оруел по телевизията. Това е политическа теза, книга за ситуацията в друга страна. Нещо от този род би имало по-силно внушение от телевизионния екран. Аз не вярвам в киното, то няма силата на телевизията. Да трябва да излезеш от вкъщи, за да отидеш на кино, е толкова архаична идея. Определено предпочитам да си стоя вкъщи.

Бауи описва амбициозен проект пред Бъроуз, но за съжаление той така и не става реалност. Причината е отказът на вдовицата на Оруел и изпълнител на наследството на писателя – Соня Браунел. Тя не е харесала идеите на Бауи за съживяването на легендарния роман. Така че днес можем само да си представяме какво ли щеше да роди въображението на творец като Бауи, както от Rolling Stone го наричат – „един истински марсианец, артист, който ние все още не заслужаваме“.

Цялото интервю (на английски език) на Бъроуз с Бауи може да прочетете тук.

Песента „Големия брат“ на Дейвид Бауи:

Снима: Rolling Stone