fb
НовиниПо света

Разтърсващо послание от Украйна на панаира на детската книга в Болоня

3 мин.

Емоционално послание вместо книги от Украйна посреща посетителите на Меджунардния панаир на детската книга в Болоня. Най-голямото събитие за детски издания в света тази година остава без представителите на страната, в която се води война от 24 февруари. Още в първите минути от руската инвазия в Украйна писатели и издатели от цял свят се обединиха в подкрепа на творците от атакуваната държава.

Разтърсващи думи са изписани и на щанда, определен за украинските издатели. Кадърът засне Николай Кънчовски, търговски директор на изд. „Мармот“.


„Този щанд е временно празен.
Празен е, защото украинците са на фронтовата линия“, гласи разтърсващото послание решено в синьо и жълто – цветовете на украинското знаме.

Украйна е представена на 59. панаир на детската книга в Болоня с украинския национален щанд, щанд „Манифест“ (зала 26, A174), популяризиран от Украинския институт за книгата, PEN Украйна, Международния фестивал на книжния арсенал и Форума на книгата. Украинските издателите, които винаги са присъствали на панаира, ще бъдат представени от поредица от протестни плакати срещу продължаващата война и нейното насилие. „Националният щанд е призив към всички участници в панаира да покажат своята солидарност с украинския народ“, обясниха организаторите.

Панаирът на детската книга в Болоня, заедно с Международната конференция на директорите на панаира на книгата, решиха да се противопоставят на руската инвазия и мащабното събитие е избрано като сцена, за да даде глас на позицията на свързаните панаири, потвърждавайки стойността на мира. Директорите на международните книжните панаири също потвърждават прекратяването на контактите с която и да е руска държавна агенция или институция и канят украински издатели, автори и илюстратори на техните събития безплатно. Това са книжните панаири в Богота, Брюксел, Будапеща, Франкфурт, Гьотеборг, Гуадалахара, Йерусалимски международен книжен форум, Лайпциг, Прага, Сао Пауло, Сеул, Тайпе, Варшава.

Извънредното положение в Украйна накара организаторите на панаира в Болоня да работят и по други проекти, за да се гарантира истинско присъствие на всички украински издатели, автори и илюстратори. Достоен почит към украинските издатели се прави чрез изложба „Украински книги“. Изложбата събира книги, избрани от победители и кандидати от предишни издания на наградата BolognaRagazzi, както и донесени на панаира, в техните преводни издания, от издатели от всички краища на света.

Изложбата включва и две специални книги, които разглеждат темата за войната с цел улесняване на разбирането на децата на този въпрос. Единият е Vijna, Sco Zminyla Rondo („Войната, която промени Рондо„) от Романа Романишин и Андрий Лесив (The Old Lion Publishing House, Украйна). Друг важен проект е The War: The Children Who Will Never Get to Read Books (My Bookshelf Publishing House, Киев, 2022) – картинна книга, създадена за много кратко време от Маша Сердюк и илюстрирана от Тетяна Калюжна: произведението е отпечатано в Болоня при доста изключителни обстоятелства в единствен екземпляр, който сега е изложен на изложението в Сервизния център.

„Тази книга никога не е трябвало да съществува. Това е книга за деца, които никога няма да могат да четат книги, защото животът им е отнет”. Въз основа на истински разкази, книгата цели да разказва тези истории „без разкрасяване, без сантименталност. Просто голата, неукрасена, грозна истина”, допълниха организаторите.