fb
Ревюта

Речно чудовище в Града на скейтбордовете

2 мин.
Rechnoto chudovishte Gradat na skatebordovete 3 Mariya Martin

Rechnoto chudovishte Gradat na skatebordovete 3 Mariya MartinВ Града на скейтбордовете всичко е спокойно – дядо Скейто се грижи за внука си Боб, дядо Желе прави най-здравословните и вкусни сладкиши, а жителите на чудното градче са винаги усмихнати. Но не и в третата книжка от поредицата, озаглавена “Речното чудовище” (изд. “Еко Кидс”)! В нея Мария Мартин разказва за ужасяващия звяр, успял да всее смут в Града на скейтбордовете…

В тих и топъл летен ден, който с нищо не обещава да е по-различен от всички останали щастливи дни, обитателите на Града на скейтбордовете са сполетяни от неочаквана беда. Дядо Риболовко се връща на бегом от Бурната река и съобщава, че от нея е изплувало ужасяващо чудовище – голямо, синьо и много страшно! Очите му – като на муха; главата – като на великан; на гърба с голям казан; от устата му стърчат пръчки, а звуците, които издава… Аааргх! Ужас!

Жителите на малкото градче са хем уплашени, хем любопитни да узнаят кой нарушава спокойствието им и вкупом тръгват към Бурната река, за да се справят с чудовището. То обаче се оказва малко по-различно от очакванията им.

Третата книжка от поредицата “Градът на скейтбордовете” прибавя нови щрихи към сюжета, изграден от Мария Мартин, повдигайки още малко завесата пред погледа на читателите. Освен веселото градче и познатите към момента персонажи, малчуганите ще научат за съществуването на Бурната река, извираща от Синята планина. Ще разберат, че освен градчето със скейтбордисти съществува и Град до голямото море, чиито обитатели обичат да се гмуркат под водата и да се грижат за морските и речни дъна. Те ще се запознаят и с още няколко от симпатичните герои на авторката. Колоритните образи на дядо Риболовко и Плувко Плувачков ще заредят децата с добро настроение, а темата за чистотата на водоемите може да помогне и на голяма част от възрастните да осъзнаят своите отговорности спрямо природата.

Илюстрации на Ива Груева допълват текста по чудесен начин, доразказвайки историята на Боб, дядо Скейто и другите жители на Града на скейтбордовете.

Не пропускайте да прочетете книжките за “Боб и падащите звезди” и “Как дядо Желе откри Пътя на усвмивките“.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.

[ + ]